DA LI JE OVO MOGUĆE? Inflacija u Srbiji najniža u poslednjih 50 godina!

Izvor: Telegraf.rs, 13.Avg.2014, 13:22   (ažurirano 02.Apr.2020.)

DA LI JE OVO MOGUĆE? Inflacija u Srbiji najniža u poslednjih 50 godina!

NBS objavila je da je međugodišnja inflacija u Srbiji nikada nije bila niža, čemu je doprinelo i pojeftinjenje neprerađene hrane i poljoprivrednih proizvoda, stabilan kurs, slaba domaća tražnja

Međugodišnja inflacija u Srbiji u junu je pala na najniži nivo u poslednjih 50 godina i iznosila je svega 1,3 odsto, objavila je danas Narodna banka Srbije.

U prvoj polovini godine se, kako je navedeno u najnovijem Izveštaju o Inflaciji, ona se kretala ispod >> Pročitaj celu vest na sajtu Telegraf.rs << zacrtanog cilja (4,5+- 1,5 odsto).

Ovako nisku inflaciju, Centralna banka objašnjava, poguralo je pojeftinjenje neprerađene hrane i poljoprivrednih proizvoda, stabilan kurs, slaba domaća tražnja…

NBS u izveštaju konstatuje da majske poplave za sada nisu u većoj meri uticale na cene hrane.

- Uprkos poplavama, premija rizika Srbije bila je u padu tokom maja i prve polovine juna, kada je iznosila 220 baznih poena, što je poslednji put zabeleženo u novembru 2007 – nevedeno je u izveštaju.

Foto: Telegraf

Dešavanja na međunarodnom planu poput reakcije Evropske centralne banke na krizu u Ukrajini, zbog čega je ECB povećala ekspanzivnost monetarne politike, takođe su, prema NBS, uticale na nisku inflaciju.

Premije rizika svih zemalja u regionu uključujući i Srbiju, dodatno su smanjene u drugom tromesečju. Pored globalnih faktora, padu premije rizika Srbije doprinele su i najavljene mere fiskalne konsolidacije.

Usled poplava, ipak, smanjena je aktivnost u poljoprivredi i industriji, a nakon pet uzastopnih tromesečja rasta, BDP je u drugom tromesečju na međugodišnjem nivou zabeležio pad od 1,1 odsto. NBS podvlači da će i karakter monetarne politike u narednom period zavisiti pre svega od kretanja u međunarodnom okruženju i brzine i intenziteta fiskalne konsolidacije.

- Očekujemo da će u drugoj polovini godine biti sprovedene dodatne mere fiskalne konsolidacije. Time bi se takođe povećala otpornost domaće ekonomije na potencijalne eksterne šokove – navedeno je u izveštaju.

Prema oceni NBS, međugodišnja inflacija bi u četvrtom tromesečju trebalo da se vrati u granice dozvoljenog odstupanja od cilja i u okviru tih granica ostane i u toku 2015.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Nastavak na Telegraf.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Telegraf.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Telegraf.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.