DA LI ĆE MAŠINE ZAMENITI LJUDE!? Vreme je da slavimo robote koji ubijaju poslove?

Izvor: SrbijaDanas.com, 27.Sep.2021, 17:53

DA LI ĆE MAŠINE ZAMENITI LJUDE!? Vreme je da slavimo robote koji "ubijaju poslove"?

Automatizacija dovodi do nezaposlenosti, i tu više nema dilema... Ali, isto tako, ta neminovnost ne mora biti nužno loša

Dugo se priča o tome da su roboti izvesna "pretnja" nekim pozicijama, tj. ljudima koji rade na njima. I to je delimično tačno. Iako mašine neće i ne mogu da zamene ljudsku snagu na mnogim poslovima i u raznim sferama - činjenica je da im se poklanja sve više pažnje.

To je danas poslovna stvarnost: mašine će najpre nastupiti tamo gde su >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << "slabije veštine", odnosno na poslovima za koje nije potrebna naročita kvalifikacija ili koji se obavljaju po "automatizmu".

Rad koji ne zahteva neke specijalne (ili nikakve) veštine, a ponavlja se po određenom ustaljenom sistemu/ritmu - bilo da se to dešava u fabrici, skladištu, kancelariji ili čak u redakciji - postaje stvar prošlosti.

Samim tim, radnici zaposleni na tim radnim mestima gube bitku sa robotima. Kako navodi IndustryWeek, automatizacija dovodi do nezaposlenosti. Ukratko, poslovi se brišu, piše Kolin Luis u svom novom postu na robotenomics.com.

Ipak, takođe piše da ovakve činjenice nisu razlog za paniku. Industrija ne propada i nije izgubljena svaka nada.

- Naše istraživanje pokazuje da je 76 kompanija, koje su implementirale industrijske ili fabričke/skladišne robote, zapravo, povećalo broj zaposlenih za 294.000 u poslednje tri godine - piše Luis.

Dalje dodaje kako je "vrlo verovatno da će se u narednih pet godina otvoriti milion novih radnih mesta u sektorima robotike". Današnja proizvodnja u Americi, ističe se, zahteva nove metode, prakse i tehnologije.

- Naša proizvodna renesansa nije izgrađena znojem i trudom; gradi se od genijalnih robota, pametnih mašina i industrijski nastrojenih, kvalifikovanih radnika. Ako zanemarimo tu promenu, ako živimo u strahu od pobune robota ili se previše oslanjamo na prakse iz prošlosti, čitava renesansa bi mogla da prođe pored nas. Da bismo uspeli na tom planu, proizvođači - svi, od radne snage do izvršnog rukovodstva - moraju da prihvate budućnost i sva otpuštanja koja ona podrazumeva - napominje se.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.