D&B povećao rejting Srbije

Izvor: SEEbiz.eu, 20.Maj.2016, 14:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

D&B povećao rejting Srbije

BEOGRAD - Bonitetska kuća Dun & Bradstreet saopštila je danas da je Srbiji povećala rejting iz visokorizične u zemlju umerenog rizika.

Kako je objašnjeno, na povećanje rejtinga Srbije uticala su "brojna pozitivna ekonomska kretanja i politička stabilnost".

Rejting dodeljen nekoj državi ukazuje na rizik poslovanja u njoj, i daje informaciju o efikasnosti plaćanja ka inostranstvu, kao i o isplativosti potencijalnih investicija.

Po oceni DiB, istoj grupi >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << po oceni rejtinga u regionu pripadaju i Hrvatska, Bugarska, Madjarska, Makedonija i Albanija.

Bolji rejting imaju Slovenija, Poljska, Rumunija, Litvanija i Letonija, koje su okarakterisane kao zemlje blagog rizika, dok najbolji rejting medju istočnoevropskim zemljama imaju Češka, Slovačka i Estonija, koje pripadaju grupi zemalja sa niskim rizikom.

Niži rejting od Srbije u regionu ima Bosna i Hercegovina kao zemlja vrlo visokog rizika.

U poredjenju sa ostalim evropskim državama, Srbija je u grupi sa Italijom, Kiprom, Portugalom i Turskom.

U maju je kreditni rizik povećan Hrvatskoj, Omanu i Jordanu, a smanjen Kipru.

"Veliki priliv deviza u Srbiji bi trebalo da obezbedi porast državnih rezervi u narednom periodu. Glavni priliv se očekuje od izvoza, čiji prihodi od februara rastu po godišnjoj stopi od 15,8 odsto, podstaknuti stranim investicijama u proizvodnom sektoru u Srbiji, zdravim rastom ekonomije u Nemačkoj i padom vrednosti dinara", navodi se u izvštaju DiB.

Procenjeno je da će priliv stranih direktnih investicija u Srbiji biti oko dve milijarde evra, usled velikih privatizacija i investicija ove godine, a navedeno je i da nisu zanemarljiva ni sredstva od srpske dijaspore koja učestvuju u BDP-u sa oko 10 odsto.

Očekuje se veći odliv kapitala iz Srbije "usled servisiranja državnog duga, razduživanja banaka, povraćaja sredstava od stranih investitora i ilegalnih odliva".

Nastavak na SEEbiz.eu...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.