Cvetkoviću, stanje je alarmantno

Izvor: B92, 20.Maj.2011, 22:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetkoviću, stanje je alarmantno

Beograd -- Predsednik PKS Miloš Bugarin predao je premijeru Mirku Cvetkoviću predlog mera privrednika za poboljšanje uslova za poslovanje i povećanje izvoza.

Na varednoj Skupštini Privredne komore u četvrtak je ukazano da je alarmantno stanje u srpskoj privredi.

Privrednici su se zauzeli za hitan program kratkoročnih i dugoročnih mera koje, pre svega, treba da reše problem velike nelikvidnosti preduzeća.

Predlog privrednika, koji je danas predočen premijeru, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je da svi budžetski korisnici hitno isplate dugove prema privredi, za šta država može da iskoristi deo novca od prodaje hartija od vrednosti.

O predloženim merama, kako su naveli u kabinetu Bugarina, sa premijerom i resornim ministrima raspravljaće privrednici i poslanici na Srpskom parlamentu preduzeća, koji će biti održan 3. juna u Skupštini Srbije. Vlada Srbije je podržala održavanje tog skupa, kojim, prema očekivanjima privrednika, treba da počne kvalitetan dijalog izmedju izvršne vlasti i privredne zajednice i uključivanje privrede u donošenje odluka iz oblasti ekonomske politike.

Ubuduće bi, kako je predloženo, svi korisnici republičkog budžeta, lokalna samouprava i javna preduzeća trebalo da svoje obaveze izmiruju u roku do 60 dana, a da maksimalni rok za ostala međusobna plaćanja bude 90 dana.

Privrednicu su se zauzeli za uvođenje obaveze da Agencija za privredne registre pre registracije firme proveri podatke, kako bi se sprečilo da isti ljudi gase jednu firmu i istovremeno osnivaju drugu, da bi izbegli plaćanje dugova.

Jedan od predloga je i preispitivanje merila za određivanje naknada za rad stečajnih upravnika i troškova koje oni imaju u sprovodjenju stečaja.

Vlada Srbije, kako su ocenili privrednici, treba da napravi sveobuhvatan plan smanjenja sive ekonomije, kao i da promeni strategiju podsticanja izvoza.

Privrednici nisu pozitivno ocenili meru Vlade za podsticaj zapošljavanja kroz poreske olakšice jer smatraju da će na taj način bivši i novozaposleni radnici biti u neravnopravnom položaju.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.