Cvetković: Zarade direktora javnih preduzeća uskoro na sajtu Vlade

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Apr.2009, 11:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Zarade direktora javnih preduzeća uskoro na sajtu Vlade

BEOGRAD - Predsednik Vlade Srbije Mirko Cvetković rekao je u izjavi Tanjugu da je ispoštovana odluka Vlade o dostavljanju podataka o visini zarada direktora i drugih rukovodilaca u javnim preduzećima, do 31. marta.

"Sva javna preduzeća u Srbiji, izuzev dva sa teritorije Kosova i Metohije, dostavila su izveštaje o visini zarada u roku koji je Vlada propisala. Ovo je jasan znak da plate u javnim preduzećima u Srbiji više neće biti službena tajna, i javnost će uskoro >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << na sajtu Vlade imati uvid u visine tih plata", rekao je Cvetković.

Premijer je naglasio da i javna preduzeća, u svetlu ekonomske krize, moraju da se rukovode primerom Vlade i da smanje ukupnu potrošnju.

"Imajući u vidu neophodnost striktne primene svih mera racionalizacije troškova, tražio sam od Ministarstva finansija da pripremi izveštaj o sprovođenju odluka vlade o štednji u javnim preduzećima", istakao je Cvetković.

U okviru novih mera štednje, Vlada je na poslednjoj sednici odlučila da se uvedu dodatne restriktivne mere za smanjenje rashoda u javnim preduzećima, koje, između ostalog, podrazumevaju i ukidanje svih naknada i bonusa rukovodstvu u javnim preduzećima.

Vlada je, Zaključkom od 26. februara, naložila Javnim preduzećima i agencijama u Srbiji da najkasnije do 31. marta dostave podatke o zaradama rukovodilaca i učine ih dostupnim javnosti.

Tada je Vlada preporučila da javna preduzeća i agencije utvrde kriterijume za isplate nagradnih i stimulativnih bonusa, koji na godišnjem nivou ne mogu premašiti četiri mesečne plate, a akti na osnovu kojih se bonusi isplaćuju, sa obrazloženjem, trebalo je da budu dostavljeni Vladi na saglasnost.

Istim zaključkom, Vlada je ministarstvima finansija i rada i socijalne politike naložila da prate primenu preporuka i programe poslovanja.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.