Cvetković: U Srbiji obezbeđena makroekonomaska stabilnost

Izvor: Politika, 24.Jun.2011, 11:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: U Srbiji obezbeđena makroekonomaska stabilnost

MOKRA GORA – Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je da je u Srbiji obezbeđena makroekonomaska stabilnost, koja će se nastaviti i u narednoj godini i očekuje se da će 2012. biti mnogo bolja nego ova godina.

Cvetković je na otvaranju letnjeg „Vivaldi foruma” na Mokroj Gori istakao da je optimista u pogledu evropskih intergacija Srbije, kao i da taj proces nije samo politička stvar, već prevashodno ima ekonomski sadržaj i od najvećeg je značaja za privredu zemlje i životni >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << standard stanovništva.

Premijer je naglasio da je u protekle tri godine od formiranja aktuelne Vlade napravljen gigantski korak napred u procesu evropskih integracija i očekuje se da do kraja godine Srbija dobije status kandidata i termin za započinjanje pregovora o članstvu u Evropskoj uniji.

Prema njegovim rečima, u ovoj godini očekuje se rast bruto domaćeg proizvoda od tri odsto, a za 2012. prognozira se 4,5 odsto, ali te stope rasta i dalje su nedovoljne da se značajnije osete „na džepu građana”.

Zato, naglasio je premijer, i dalje mora da se radi na otvaranju novih radnih mesta i smanjenju nezaposlenosti.

Cvetkpović je naveo i da Srbija ima odlične odnose sa međunarodnim finansijskim institucijama, kao i dobre bilateralne odnose sa najznačjanijim zemljama, kao što su Kina, Rusija i SAD i očekuje se da od septembra naša zemlja zaključi aranžman iz predostrožnosti sa Međunarodnim monetarnim fondom, kojim će biti rezervisano oko milijardu dolara za slučaj nepredviđenih potresa.

Cvetković je pomenuo i da nije tačno da budžet Srbije utiče na generisanje likvidnosti u srpskoj ekonomiji, kao ni da se Srbija preterano zadužuje, jer je to već definisano pri donošenju budžeta kada je određen deficit.

Tanjug

objavljeno: 24/06/2011

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cvetković: Ekonomska politika bila više uspešna nego neuspešna

Izvor: EMportal, 24.Jun.2011

Premijer Mirko Cvetković uveren je da će naredna godina biti mnogo bolja nego ova i da će Vlada uspeti da održi makroekonomsku stabilnost i ocenio da je, ukupno posmatrano, ekonomska politika bila više uspešna nego neuspešna.

Nastavak na EMportal...

Premijer Cvetković: Godina 2012. biće mnogo bolja od ove

Izvor: SEEbiz.eu, 24.Jun.2011

MOKRA GORA - Na otvaranju letnjeg "Vivaldi foruma" na Mokroj Gori premijer Cvetković najavio bitnije poboljšanje životnog standarda u 2012. godini

Nastavak na SEEbiz.eu...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.