Cvetković: Privredni rast od 1,5 odsto, moguće i veći

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 06.Okt.2010, 13:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Privredni rast od 1,5 odsto, moguće i veći

BEOGRAD -

Premijer Srbije Mirko Cvetković izjavio je danas da će Srbija u ovoj godini sigurno ostvariti planirani privredni rast od 1,5 odsto, a moguće i nešto višu stopu rasta od toga.

On je na 4. okruglom stolu sa predstavnicima Vlade Republike Srbije, koji je organizovala "Ekonomist medija grupa" podsetio da je privredni rast u prvoj polovini ove godine bio 1,2 odsto, pošto je u prvom tromesečju bio nešto ispod jedan odsto, a u drugom tromesečju dva procenta. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Cvetković je istakao da nema sumnje da su mere koje je vlada preduzimala tokom prošle godine imale pozitivne efekte na kretanje bruto-domaćeg proizvoda (BDP) i da je, ako se pogledaju zemlje u okruženju, Srbija u prvom tromesečju 2010. bila gotovo jedina zemlja koja je imala privredni rast, a u drugom tromesečju rast su ostvarile još neke zemlje.

Cvetković je ukazao da je u vremenu pre krize Srbija imala značajne stope rasta, uglavnom bazirane na pregrejanoj domaćoj tražnji i visokom uvozu, ali je taj tip rasta neodrživ u dugom periodu, jer je prouzrokovao i veliki deficit tekućeg računa platnog bilansa.

Povećanje izvoza

Ekonomska kriza ukazala je na probleme koji nastaju pri takvom tipu privrednog rasta, tako da je neophodno da Srbija ima veću proizvodnju razmenjivih dobra, da smanjuje platnobilansni deficit i povećava izvoz, rekao je on.

Premijer je naveo i da je početkom godine izvoz rastao u proseku 20 odsto mesečno, a u drugoj polovini godine taj rast je nešto smanjen, tako da u proseku iznosi oko 16 odsto.

Cvetković je napomenuo da raste domaća tražnja i javlja se određeni pritisak na cene, raste cena hrane, što je i svetski trend, pa se stvara pritisak na povećanje inflacije, koja mora biti zadržana u planiranim okvirima, jer u suprotnom, monetarna politika mora da bude restriktivna, a to negativno deluje na privredni rast.

Premijer je ukazao i da će vlada u budućnosti morati da nađe balans između smanjenja tekuće potrošnje i povećanja kapitalnih investicija, ali i da uz to vodi računa da treba da obezbedi da zaposleni u javnom sektoru bolje žive, jer su zbog zamrzavanja plata podneli veliki teret krize.

Vlada neće biti restriktivnija od dogovorenog sa MMF-om

Premijer Mirko Cvetković izjavio je danas da vlada politikom planiranja budžeta za 2011. godinu neće biti restriktivnija od onoga što je dogovoreno sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF).

On je podsetio da je sa MMF-om dogovoreno da budžetski deficit bude smanjen sa 4,8 odsto u ukupnom bruto domaćem proizvodu (BDP) u ovoj - na četiri odsto BDP-a u narednoj godini.

Premijer je dodao i da se "došlo do zone odmrzavanja plata i penzija".

"Ako želimo da nešto uradimo u pravcu restriktivnosti fiskalne politike, morali bismo da produžimo period zamrzavanja plata i penzija, a to nije ni politički, a ako hoćete, ni ekonomski i ljudski prihvatljivo", rekao je Cvetković odgovarajući na pitanje - da li će se fiskalnom politikom pomoći Narodnoj banci Srbije (NBS) u obuzdavanju inflacije u narednoj godini.

Fiskalna i monetarna politika

On je ukazao i na razlike u vođenju fiskalne i monetarne politike, ističući da se fiskalna politika planira jednom godišnje prilikom koncipiranja budžeta i da ne može za dva meseca da se menja.

Premijer je ocenio da kada je u pitanju planiranje budžeta u srednjem roku, orijentacija treba da bude ka kapitalnim investicijama, a u manjoj meri ka tekućoj potrošnji, ali da se prepliću ta dva cilja, jer je potrebno i obezbediti da ljudi koji su u periodu krize, zbog zamrzavanja primanja podneli deo tereta, bolje žive.

Vlada pokušava da nađe balans između ta dva cilja, a to uvek nije lako i ima političku težinu, rekao je on.

"Ekonomist medija grupa" organizovala je danas okrugli sto "Pitajte ministre" o novoj strategiji privrednog rasta, recesiji u Srbiji, reindustrijalizaciji, strategiji za okončanje globalne krize, merama za smanjenje stope nezaposlenosti, budućnosti tržišta kapitala i reformi javnog sektora.

O tim temama, kako je najavljeno, govoriće osim predsednika Vlade Srbije, ministar za infrastrukturu Milutin Mrkonjić, ministar rudarstva i energetike Petar Škundrić, guverner NBS Dejan Šoškić i predstavnik MMF-a u Srbiji Bogdan Lisovolik.

U okviru tog događaja biće premijerno objavljena i godišnja edicija "Top 300", kroz koju je predstavljeno poslovanje kompanija u Srbiji za prethodnu godinu.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.