Cvetković:Nove mere sa većom krizom

Izvor: B92, Tanjug, 09.Apr.2009, 12:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković:Nove mere sa većom krizom

Beograd -- Premijer Srbije Mirko Cvetković kaže da je vlada učinila ono što je u ovom času mogla i da će, ako bude uočeno da se recesija produbljava, doneti nove mere.

Mirko Cvetković: Bilo je teško doneti odluke

"Ovoj vladi je stalo da dokaže da možemo imati jeftiniju državu primerenu objektivnim ekonomskim okolnostima i uslovima, da uputi jasan signal da su vremena veoma ozbiljna i da se ova vlada na isti način odnosi prema svima", rekao je premijer >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << u intervjuu današnjoj "Politici".

"Kriza je došla spolja, ali je sada i naša. Povlačenje oštrih poteza u takvim vremenima, pa i otpuštanja zaposlenih u državnoj administraciji, nisu preporučljivi i zato ih planiramo u nekom dužem vremenskom periodu, ali možemo i moramo da štedimo i da teret te krize što ravnomernije raspodelimo - da oni koji sada imaju više i odreknu se više", dodao je on.

Prema njegovim rečima, razmatra se, takođe, mogućnost da država, odnosno njena javna preduzeća konvertuju dugove u vlasničke papire, odnosno kapital privatnih preduzeća.

On je istakao da je ključni dogovor sa MMF-om da se obezbedi tri milijarde evra za podršku deviznim rezervama, što će uticati na stabilnost dinara.

"Osim dogovora o kreditnoj podršci veoma je važno što nam je MMF pomogao da sa inostranim kreditorima u Beču postignemo dogovor da ove godine ne smanjuju kreditnu podršku našim privatnim kompanijama i da gde god je to moguće stari zajam zamene novim ili da isplaćen kredit odobre nekom drugom", kazao je premijer.

Na pitanje - kako ćete reagovati na sve oštrije zamerke predsednika opština u Srbiji zbog nagoveštenog smanjenja prenosa novca iz državnog budžeta u njihove lokalne kase, u iznosu od oko 15 milijardi dinara - odgovorio je: "Ono što važi za vladu i državu, odnosno njenu administraciju, važi i za svaku lokalnu samoupravu".

"Ako smo mi odlučili da osetno smanjimo troškove, ne vidim nijedan razlog da i opštine to ne pokušaju. A to što se bune, sasvim je logično, jer hoće da sačuvaju stečene pozicije", kazao je Cvetković.

"Situacija, međutim, nije tako dramatična i alarmantna kako neki žele da je prikažu. Iz budžeta Republike lokalnim strukturama ove godine namenjena je oko 41 milijarda dinara. Njihov ukupan račun je oko 190 milijardi dinara. Od njih očekujemo da smanje izdatke za sedam do osam odsto i to veoma selektivno - bogatije i jače sredine, poput Beograda ili, recimo, Novog Sada, daće više, ali neke male opštine na jugu zemlje možda će dobiti i više nego lane", dodao je on.

Premijer je najavio da uskoro počinju radovi na autoputu na Koridoru 10. Reč je o deonici od 23 kilometra izmedju Preševa i Levosoja, obilaznici oko Dimitrovgrada, kao i o dve deonice od po deset kilometara od Horgoša do Novog Sada.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.