Izvor: Blic, 21.Jun.2008, 22:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvetković: Državna preduzeća najsporije napredovala

Ministar finansija Mirko Cvetković izjavio da je najmanje napredovala reforma preduzeća u državnom vlasništvu, delom zbog ustavnih ograničenja.

"Centralizacija vlasništva u državnim preduzećima stvarala je probleme u njihovoj privatizaciji, pogotovo na nizim nivoima vlasti, odnosno u lokalnim samoupravama", rekao je Cvetković na seminaru "Refoma preduzeća u državnom vlasništvu", koji je organizovalo Ministarstvo finansija.

On je rekao da Ministarstvo finansija >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << priprema nacrte zakona o svojini lokalnih zajednica, javnih preduzeća i preduzeća koja su osnovala javna preduzeća.

Sredstva kojim raspolažu javna preduzeća pripadaju državi, što, prema rečima Cvetkovića, stvara probleme u poslovanju tih preduzeća.

U privatizacija javnih preduzeća, kako je ukazano, primenjuju se dva zakona, jedan je Zakon o privatizaciji, usvojen 2004. godine, a drugi je stari Zakon o javnim preduzećima, koji nije prilagođen tržišnoj privredi.

Predloženo je da se donese poseban zakon koji će regulisati postupke prodaje preduzeća koja su u državnom vlasništvu.

U Srbiji trenutno ima 618 javnih preduzeća, od čega su 27 od republičkog značaja, a od lokalnog 591. Ta preduzeća učestvuju u osnovnim sredstvima privrede Srbije sa 30 odsto, a zapošljavaju 16 odsto radnika u privredi Srbije.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.