Cveta siva zona u regionu, neophodan proces reorganizacije

Izvor: NoviMagazin.rs, 10.Jun.2016, 17:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cveta siva zona u regionu, neophodan proces reorganizacije

Poreske uprave u regionu moraju pod hitno da završe proces modernizacije i reorganizacije, kako bi se uspešnije borile sa sivom ekonomijom i uvećale prihode budžeta po osnovu poreza, rečeno je danas na Samitu NIN Fokusa u Bečićima.

Direktori poreskih uprava naveli su da istraživanja pokazuju da udeo sive ekonomije mahom u svakoj zemlji prelazi 30 odsto, a mnogi bi bili srećni samo da padne ispod tog nivoa.

U tom poslu, kako su rekli, Poreske uprave pojedinih >> Pročitaj celu vest na sajtu NoviMagazin.rs << zemalja odlično sarađuju, što je i neophodno kako bi naplata poreza bila bolja.

Direktorka Poreske uprave Republike Srpske Zora Vidović kaže da je bitno da bi se naplatio porez da stalno budete na vezi sa obveznikom, ali u pravo vreme.

"Ako je danas trebalo da plati porez, već sutra mora da dobije opomenu da to nije uradio. Ako dođemo na taj nivo , nećemo ni imati velikih dužnika",  konstatovala je.

Govoreći o sivoj ekonomiji, Vidović je rekla da je saradnja poreznika u regionu dobra, ali da je poreski moral na ovim prostorima na niskom nivou, te ga je potrebno podizati.

"Poreske uprave regiona po ovom pitanju sarađuju, što je i logično jer cirkulišu ljudi i kapital", kazala je Vidović.

Ona je rekla da su u tom entitetu propisima proširena ovlašćenja inspektora kako bi mogli da kontrolišu neprijavljene radnike i neregistrovane delatnosti. Do sada inspekciija nije bila u prilici da to sagleda i spreči, pa su poreznici dobili mnogo nadležnosti vezano za sivu ekonomiju.

"Nismo išli na rigorozne mere, da dužnicima uzimamo imovinu, nego nam je cilj da ih uvedemo u sistem i da plate porez", kazala je Vidović,  dodajući da mora da se prekine praksa da se privatnici koji duguju porez izmaknu i otvore drugu firmu.

Direktor Poreske uprave Crne Gore Miomir Mugoša ukazao je da je hitno potrebna reforma i reogranizacija poreskih uprava, navodeći da je ta zemlja pre nekoliko meseci ušla u taj proces.

Počelo je u decembru prošle godine kada je 14 dana trajala ekspertska misija MMF-a u Upravi, a ona je pokazala da je polovina sistema u poreskoj dobila najnižu ocenu.

"Sveobuhvatna reforma je počela pre nekoliko meseci, rezultati su već vidljivi, naplata povećana, ali i dalje nedostaje kadrova da se sprovede do kraja", rekao je Mugoša, dodajući da Crna Gora reformu poreske uprave sprovodi u složenim uslovima, ali i sa ambicioznim ciljevima.

Direktor Uprave za javne prihode Makedonije Kiril Minoski rekao da Makedonija, slično kao i Crna Gora, želi da koristi međunarodna iskustva.

"U tome imamo saradnju sa međunarodnim institucijama, sa MMF-om pre svega, koristimo iskustva relevantnih država, a i ovakvi skupovi su za nas interesantni i sa tog aspekta", rekao je Minoski, dodajući da se makedonska poreska uprava oslonila na strategiju koja obuhvata borbu protiv sive ekonomije, i upravljanjem dugovima.

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje BiH Miro Džakula rekao je da je ta institucija zadovoljna naplatom prihoda, naveo da tu ima poboljšanja, a kako je primetio, samim tim što uprave regiona menjaju informacije, novo sive ekonomije pada.

Zamenik direktora Poreske uprave Albanije Flobens Diljaveri rekao je da je izazov promena psihologije poreskog obveznika, da je obaveza plaćanja poreza zapravo učešće u razvoju zemlje.

"Samo tada cenim da smo uspeli da odradimo veći deo posla”, rekao je Diljaveri, precizirajući da je cilj i da običan građanin sarađuje.

Direktor kosovske Poreske uprave Sakip Imeri govoreći o reformi te institucije, rekao je da je problem utoliko veći, jer ona nije nasledila legislativni okvir.

Nastavak na NoviMagazin.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Cveta siva zona u regionu, neophodan proces reorganizacije

Izvor: Blic, 10.Jun.2016

Poreske uprave u regionu moraju pod hitno da završe proces modernizacije i reorganizacije, kako bi se uspešnije borile sa sivom ekonomijom i uvećale prihode budžeta po osnovu poreza, rečeno je danas na Samitu NIN Fokusa u Bečićima...Direktori poreskih uprava naveli su da istraživanja pokazuju...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NoviMagazin.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NoviMagazin.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.