Cvet za ženu zmaja

Izvor: Politika, 02.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cvet za ženu zmaja

Nova sekcija Udruženja poslovnih žena (UPŽ) okupljaće vlasnice preduzeća sa najmanje deset zaposlenih lica, kao i žene na rukovodećim položajima, a od 8. marta pa u naredna dva meseca nadmetaće se za titulu "naj" preduzetnice



Čak 52 odsto žena u našem društvu ima pravo glasa, ali to pravo koristi tek 12 procenata. Takođe, u proteklim godinama višestranačja bilo je nekoliko žena koje su se istakle nešto više od svojih prijateljica – četiri >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << odsto, ali ih zato u ključnim službama, ministarstvima i državnim institucijama, gde je posebno važna tačnost, stručnost, organizacija, i danas ima čak 34 odsto. "Onim ženama iz vlade gotovo uvek su fotografisali samo noge kad izlaze iz automobila. Nešto drugačiji problem, međutim, imala je i jedna žena koja sa sestrom već godinama drži računovodstvenu firmu. Uspela je da se sa osam muškaraca iz ekipe popne na vrh Himalaja. To, međutim, nije bila njena najveća muka. Dok su svi oni uspeli lako da pronađu sponzore, jedina ona, koja radi sa firmama, nije našla pare. To je još jedan dokaz da su one školovane i sposobne, ali da im se katkad i ne da da rade", rekla je na nedavnom sastanku Ženskog biznis kluba Dragana Petrović, potpredsednica Saveta za ravnopravnost polova Vlade Srbije.

Tada je i primećeno da su se gotovo sve partije, u želji da pridobiju veći broj ženskih glasova "zaklinjale" u svoje članice i glasačice. Ostaje, međutim, da se vidi koliko će novo rukovodstvo zemlje brinuti o ženskoj populaciji i mogu li dame delovati kao svojevrsna "grupa za pritisak" kada je nužno rešavanje nekih njihovih životnih problema.

Inače, reč je o novoj sekciji Udruženja poslovnih žena (UPŽ) koja od svog osnivanja 1998. godine pomaže ekonomsko osamostaljivanje žena u Srbiji. Pomenuta sekcija okupljaće vlasnice preduzeća sa najmanje deset zaposlenih lica, kao i žene na rukovodećim pozicijama u različitim institucijama, koje će se od 8. marta pa u naredna dva meseca nadmetati za titulu "naj" preduzetnice nazvanu "Cvet uspeha za ženu zmaja".

I dok se odmah po osnivanju Udruženje brinulo o sudbini ostavljenih žena, samohranih majki, ženama izbeglicama koje su teško dolazile do posla, novi potezi UPŽ pokazuju da su se prilike u zemlji stabilizovale, da je počeo da raste broj preduzetnica koje u svojim firmama imaju veći broj zaposlenih i da je tok prerastanja malih preduzeća u srednja i velika – sve izraženiji.

– Namera rukovodstva UPŽ je da osnažimo već uspešne preduzetnice, da ih okupimo kako bi se međusobno upoznale i sarađivale, ali i da angažmanom u ovom klubu postanu prepoznatljive široj poslovnoj i društvenoj javnosti. Ne treba govoriti i pisati samo o uspesima žena na estradi. I to je rad, ali rezultatima u ekonomiji valja posvetiti veću pažnju, zabeležiti ih i promovisati, što će i UPŽ učiniti preko svog sajta i publikacije "Spiritus vumens" – ističe Sanja Popović-Pantić, predsednica UPŽ od 2000. godine, i napominje da se ovo udruženje vrlo rano priključilo Asocijaciji poslovnih žena Balkana, koja okuplja 24 organizacije iz 13 zemalja.

– Primećujete da je više i asocijacija žena i "balkanskih" zemalja. Ali, kada su neke organizacije uvidele koliko ozbiljno pristupamo problemima žena, priključile su se našoj ideji. Jer, shvataju da su informacije o lobiranju, o tome koliko vlada neke zemlje izdvaja za potrebe žena, razmena iskustava sa ženom iste struke ali iz druge države i slično, dragocene – zaključuje naša sagovornica.

Prema informaciji Mirjane Jovanović, direktorke Republičke agencije za mala i srednja preduzeća, rast dobiti ove kategorije firmi od 28 odsto u odnosu na rast od nekoliko procenata društvenih, potvrđuje dve stvari:

– Da gotovo 99 odsto preduzeća u Srbiji već spada u prvu kategoriju, ali i da je zbog istorijskih okolnosti duh preduzetništva godinama bio potisnut. Naročito ona kategorija u kojoj su se žene poslednjih godina dokazale. Da je to slučaj i sa našim preduzetnicama pokazuje takmičenje koje smo osmislili sa Španskom agencijom za mala i srednja preduzeća. Novčane nagrade dobiće dve kategorije preduzetnika – mladi do 35 godina i najbolje žene preduzetnici, što će valjda biti još jedan podsticaj za ovu kategoriju žena: kako ih ekonomski osnažiti bez sažaljenja i etiketiranja – objašnjava Mirjana Jovanović.

Iako je Vlada Srbije proteklih godina usvojila više zakona kojima se reguliše položaj žena, iskustvo pokazuje da po svim pokazateljima one i dalje trpe diskriminaciju i imaju lošiji status u društvu.

– Nadamo se da će broj žena koje plaćaju PDV, porez na nekretnine i druge obaveze, uskoro moći da se približi broju muškaraca koji imaju svoju firmu i vlasnici su nepokretnosti – kaže Dragana Petrović.

A dr Jasmina Knežević, vlasnica klinike "Belmedik", primetila je: "Za žene je preduzetništvo kao vožnja formule jedan – mnogo toga neizvesnog i nejasnog".

Snežana Bogdanović

[objavljeno: 02.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.