Čvarci i slanina nekad su bili sirotinjska hrana, danas su SKUPLJI od francuskog sira!

Izvor: SrbijaDanas.com, 02.Dec.2019, 23:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čvarci i slanina nekad su bili sirotinjska hrana, danas su SKUPLJI od francuskog sira!

Delikates.

Nekada su se čvarci, slanina i mast smatrali sirotinjskom hranom, ali sudeći po cenama i tražnji, izgleda da se ipak radi o delikatesu koji se na trpezama nalazi tek povremeno. Tako se za kilogram čvaraka danas može kupiti tri do četiri kilograma svinjskog buta. Čvarci su skuplji i od pršute, ali i od francuskih sireva i lososa.

U velikim marketima svinjetina se prodaje za oko 500 dinara po kilogramu, dok se kilogram duvan čvaraka, bilo na pijaci ili >> Pročitaj celu vest na sajtu SrbijaDanas.com << prodavnici, prodaje po ceni od 1.700 do 2.300 dinara, a obični koštaju između 1.100 i 1.500 dinara. U seoskim domaćinstvima duvan čvarci koštaju oko 1.500 dinara, a obični nešto manje, oko 1.200 dinara.

Više je razloga za visoku cenu prodavci najčešće kažu da roba košta koliko se traži, ali jedan od čestih razloga u slučaju čvaraka je i to što je u javnosti, pa i među nutricionistima, ponovo prisutan stav da je mast mnogo zdravija od ulja.

- Čvarci jesu delikates i kada ih imamo uvek prvi odu, jer ih svi traže. To je vrsta hrane koju nikad ne možemo da ostavimo za kasnije, a činjenica je da od jedne svinje dobijate mnogo manje čvaraka i slanine, nego recimo pršute ili buta - kaže Slavica Vračarić iz Kremana kod Užica, čije se domaćinstvo, između ostalog, bavi i uzgojem svinja mangulica.

Ona podseća da je mast jako zdrava, a da se danas čak smatra da je potpuno bela slanina, takozvana "sapunjara", mnogo zdravija od one šarene ili od nekih vrsta pančeta.

- Što se tiče čvaraka, postoji značajna razlika u procesu proizvodnje duvan čvaraka i običnih, neceđenih, pa tako i u ceni. Ovi koji nisu skroz oceđeni nisu ni mnogo preprženi i onda mast bude bolja, dok kod duvan čvaraka proizvodnja duže traje, a i mast se malo više preprži - ističe sagovornica.

Mali proizvođači kažu da cenu diktira i koliko je neki proizvod popularan, a činjenica je da se slanina i čvarci danas veoma traže, dok mast, s druge strane, sve više zamenjuje ulje u gradskim tiganjima. Na selu je cena domaćih čvaraka i slanine otprilike ista kao i dimljene suve kobasice.

Milan Prostran, agroekonomski analitičar, takođe podseća da se čvaraka i slanine dobija znatno manje od jedne svinje, i ocenjuje da je to glavni razlog što je cena takozvanog “svinjskog čipsa” relativno visoka.

- U novim rasama, takozvanih belih svinja, imate možda 10 do 20 odsto masti, dok je ranije kod mangulica, kojima se doduše sve više vraćamo, bilo i do 40-50 procenata - navodi Prostran i ističe da su čvarci jedan bezbedan i zdrav proizvod, pošto prolaze termičku obradu na veoma visokoj temperaturi.

- Čvarci su ipak specijalitet i ljudi umeju da uživaju u njima, posebno u Vojvodini, jer su oni ipak proizvod ravnice – najviše ih prave u Mačvi, Stigu... - kaže on.

Inače, čvarci i slanina se najvećim delom proizvode ručno i taj proces zahteva vreme, pa je i to jedan od razloga zašto su dosta skuplji od običnog mesa.

I industrijski proizvođači mesa kažu da su čvarci i slanina delikates proizvodi i da nikada nisu bili jeftini, pošto od jedne svinje teške 100 kilograma ostaje samo 10 odsto masti koja može da se istopi u čvarke. Dakle, čvarci i slanina su praktično deficitarni proizvodi i to je jedan od razloga što imaju tako visoku cenu.

Nastavak na SrbijaDanas.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SrbijaDanas.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SrbijaDanas.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.