Čuvena jugoslovenska fabrika ide na doboš

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 14:32

Čuvena jugoslovenska fabrika ide na doboš

Imovina kompanije Medoprodukt iz Donjeg Tavankuta danas će biti ponuđena potencijalnim kupcima po početnoj ceni od 18,69 miliona dinara.

Fabrika koja je širom nekadašnje Jugoslavije bila poznata po svom medu, zimnici, ali i Ljutovačkoj rakiji, u stečaju je praktično od 2012. godine, iako je formalno bila u stečajnoj reorganizaciji do 2020. godine.

Medoprodukt je bio primer uspešne jugoslovenske firme – iz malog pograničnog mesta Donji Tavankut u neposrednoj >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << blizini Subotice, koja je prerađivala voće i povrće, a posebno mesto u njenoj ponudi zauzimao je med sa ukusima voća i kafe kao i kesten pire.

Razvijena proizvodnja i predanost zaposlenih, kao i dotadašnje investicije koje su se procenjivale na 27 miliona dolara u zgrade i opremu za proizvodnju, nažalost, nisu bili dovoljni da preživi devedesete, a potom i godine tranzicije.

Na javnoj aukciji Agencije za privatizaciju 2003. godine kapital Medoprodukta prodat je za oko milion evra konzorcijumu u čije ime je ugovor sa Agencijom za privatizaciju potpisao Bogdan Rodić, poznat po vlasništvu nad pivarom MB i osnivaču trgovinskog lanca Roda Marketi.

Akcije Medoprodukta je od tog konzorcijuma 2006. godine kupio Živojin Đorđević, bivši vlasnik subotičke kompanije Fresh&co poznatoj po brendu Next koji je prodat čuvenoj multinacionalki Coca Cola.

Nažalost, ponovo dolazak novog vlasnika nije doneo boljitak Medoproduktu, a upravo je Đorđević kao bivši vlasnik i poverilac predložio uvođenje stečaja 2012. godine.

Borba zaposlenih da nekako održe proizvodnju u Medoproduktu trajala je praktično do kraja stečajne reorganizacije i uvođenja "pravog" stečaja u julu 2020. godine. Prema podacima stečajne uprave, na kraju septembra 2023. godine, stečajni bilans vredeo je 428,43 miliona dinara.

Agencija za licenciranje stečajnih upravnika danas, 4. januara prodaje imovinu Medoprodukta u Donjem Tavankutu – i to građevinsko zemljište na dve parcele površine nešto veće od 50.000 kvadrata sa ukupno devet objekata, kao i poljoprivredno zemljište od oko 27.000 kvadrata.

Prema podacima bonitetne kuće CompanyWall, kao vlasnik Medoprodukta vodi se preduzeće GVP za preradu papira, štamparske usluge i trgovinu iz Subotice. To preduzeće je, međutim, u blokadi ukupno 2.036 dana, uključujući i tri dana u novoj 2024. godini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.