Čupić: Javni sektor na dnevnom redu

Izvor: B92, 11.Apr.2012, 11:05   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čupić: Javni sektor na dnevnom redu

Beograd -- Privredni ambijent u Srbiji sporo se, ali nezaustavljivo menja nabolje, a prvi veliki posao koji sledi je reforma javnog sektora, kaže Vladimir Čupić

Čupić, predsednik Upravnog odbora NALED-a, je rekao da ima prostora za unapređenje poslovnog ambijenta u Srbiji, naročito kroz racionalizaciju ukupnog broja administrativnih troškova.

"Ima prostora za unapređenje poslovnog ambijenta, ne samo kroz smanjenje taksa i naknada, već, pre svega, kroz racionalizaciju >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ukupnog broja administrativnih troškova koji iznose 4,2 odsto BDP, dok su u okruženju upola niži. Postoji spremnost i lokalnih samouprava i centralnih organa vlasti", istakao je Čupić, koji je i predsednik Izvršnog odbora Hipo Alpe-Adrija banke.

Na pitanje da li se može desiti da zaposleni u Srbiji zbog nezadovoljstva banaka, jer im je nametnuta obaveza da kontrolišu uplatu doprinosa i poreza na plate, 1. jula ne dobiju zarade, Čupić je odgovorio da se to sigurno neće dogoditi. "Ukoliko se ne bude razvilo kvalitetno tehničko rešenje, postoje preduslovi da se pomeri početak primene Zakona o poreskoj administraciji i postupku", rekao je on.

On je dodao i da očekuje da će s konstruisanjem parlamenta i formiranjem nove vlade biti nastavljena reformska aktivnost.

Povodom učinka ministarstava kada je reč o preporukama NALED-a za "giljotinu propisa", Čupić je kazao da su od 112 preporuka Ministrarstvu ekonomije, 102 sprovedene, dok je Ministarstvo finansija sprovelo 55 od 96 preporuka.

S druge strane, Ministarstvo rada prihvatilo je samo jedan od 10 predloga.

"Određenih problema ima i kod regulatornih tela. Od 25 preporuka, samo tri su prihvaćene. Zakoni se donose, ali se kasni sa donošenjem podzakonskih akata. U proseku 30 odsto podzakonskih akata se donese sa zakašnjenjem", rekao je Čupić.

On je, ipak, zaključio da je rejting zemlje dosta stabilan i da je to jedna od najobjektivnijih ocena.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.