Izvor: B92, 02.Nov.2004, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćulibrk: Radikalni rezovi

Beograd -- Milan Ćulibrk, novinar lista "Ekonomist", kaže da će se Vlada Srbije naći pred velikim testom.

Komentarišući Predlog budžeta za narednu godinu, Ćulibrk kaže da su planirani budžetski prihodi veći za 66 milijardi dinara, što je povećanje od 20 odsto. "S druge strane, rashodi budžeta bi trebalo da budu povećani za oko 55 milijardi, odnosno 15 odsto. To je vest koja treba da raduje poreske obveznike jer je to na neki način signal da će sledeće godine doći >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << do sužavanja budžetskog deficita i da će država trošiti manje nego do sada", kaže on.

"Raduje i najava strukturnih reformi u javnim preduzećima, koja za proteklih 15 godina niko nije dirao, a gde postoji određen monopol, s viškom zaposlenih i mnogo neracionalnosti i gde treba napraviti radikalne rezove. Restrukturiranje i ne znači ništa drugo do privatizaciju, a privatizcaija znači da ta preduzeća prethodno treba da se oslobode balasta viškova zaposlenih. Prema nekim podacima, zaposlenih zaista ima mnogo, pa će to biti veliki test za Vladu, koja trenutno ima labavu većinu u Skupštini. Za tako radikalne rezove potrebna je velika i stabilna većina kako bi Vlada mogla da se posveti tom velikom i teškom poslu koji će kad-tad morati da bude urađen. Ja podržavan nameru Vlade, ali nisam siguran da će ona uspeti u tome i nisam siguran da će država uspeti da priklupi toliko prihoda koliko je planirala", kaže Ćulibrk.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.