Izvor: Politika, 02.Apr.2010, 23:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crveni karton – crvenom predsedniku

Bio je sa nama kada je bilo najteže, bio je sa nama i kada se gasila nada i biće sa nama i u pobedama – ovako je septembra 1997. godine Socijalistička partija Srbije u predizbornoj kampanji predstavljala svog predsedničkog kandidata Zorana Lilića.

Te jeseni Lilić nije „popio” crveni karton, već je seo u predsedničku fotelju, ali ovog proleća, sve su prilike – hoće, jer mu je jedna druga fotelja izmiče. I to od stranačkog kolege Milutina Mrkonjića, ministra za infrastrukturu. >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << Istog onog koji ga je i postavio na mesto predsednika Upravnog odbora preduzeća „Putevi Srbije”.

Jer, ministar Mrkonjić procenio je da u pobedi u kojoj do 2012. godine mora da preseče vrpcu na završenom Koridoru 10, Lilić ne treba da bude sa njim iza crvene trake. Po Mrkonjićevoj oceni, Liliću na dušu treba staviti poražavajuće rezultate minule građevinske sezone i kašnjenje radova na Koridoru 10. Da ga neko nije uzeo u zaštitu, Lilić bi već bio smenjen, konstatovao je Mrkonjić nedavno.

A kome se Lilić približio i u čijem naručju je našao zaštitu, nadležni ministar infrastrukture nije želeo da otkrije. Uprkos Mrkonjićevom ćutanju, informacija je procurela – Zoran Lilić i Zoran Drobnjak (predsednik „Puteva Srbije”), približili su se jednoj političkoj stranci iz vladajuće koalicije.

Zoran Lilić, rođen je 27. avgusta 1953. u Brzoj Palanci, gde je završio osnovnu i srednju školu. Diplomirao je na Tehnolško-metalurškom fakultetu u Beogradu. Zaposlio se u Fabrici gume „Rekord” u Rakovici, koja je bila rasadnik socijalističkih kadrova.  Bio je poslanik Socijalističke partije Srbije u Skupštini Srbije, a potom izabran za predsednika parlamenta.

Posle smene Dobrice Ćosića, juna 1993. godine, izabran je za predsednika SRJ. Na čelu „Treće Jugoslavije” ostao je do 1997. godine kada je u jesen postao kandidat SPS-a za predsednika Srbije.

Posle neuspelog drugog kruga predsedničkih izbora, gde je odmeravao snage sa liderom Srpske radikalne stranke Vojislavom Šešeljem 5. oktobra iste godine, postao je potpredsednik Savezne vlade u kabinetu Momira Bulatovića i na toj dužnosti se zadržao do avgusta 1999. godine kada je imenovan za savetnika predsednika SRJ Slobodana Miloševića za ekonomske odnose sa inostranstvom. U to vreme obavljao je funkcije predsednika UO Jugoimporta i predsednika Šahovskog saveza Jugoslavije.

U vreme dok je bio Miloševićev savetnik naročito ga je interesovala saradnja sa Libijom, a pukovnik Moamer el Gadafi je tada od Lilića  na poklon dobio „Zastavin” karabin. Obećao mu je da će s njim ići ovde u lov. Moguće je da će mu Mrkonjić ispuniti želju, jer će posle razrešenja, Lilić sigurno imati više vremena da se posveti hobijima.

Anica Nikolić

[objavljeno: 03/04/2010]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.