Crnogorci ne žele da rade: Male plate, uvoze sezonce

Izvor: B92, 06.Sep.2019, 09:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crnogorci ne žele da rade: Male plate, uvoze sezonce

Podgorica -- Sezonska radna snaga ove turističke sezone nedostaje Crnoj Gori.

Crnogorski zavod za zapošljavanje u odnosu na prošlu godinu povećao kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko 3.000, na ukupno 18.135 radnika.

"Nemamo dovoljno radne snage. U turizmu imamo potrebu za između pet i sedam hiljada radnika. Crnogorci ne žele da rade jer su plate male. Međutim, one su onolike kolike trenutno mogu biti", kaže predsednik crnogorskog >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << turističkog udruženja Žarko Radulović.

Prosečna plata sezonskog radnika u Crnoj Gori je oko 500 evra. Procene crnogorske Vlade da tokom godine toj zemlji treba oko 20.000 sezonaca.

Stoga je Ministarstvo rada i socijalne zaštite u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Crne Gore pokrenulo akciju "Zaposlimo domaće", čiji je cilj angažovanje domaće radne snage tokom letne turističke sezone.

Prošlih godina tokom leta sezonski je bilo angažovano 10.000 radnika Crne Gore, dok je cilj da ove godine zaposle oko 11.000.

U Budvi je leti angažovano najviše sezonskih radnika iz inostranstva. Više od pet hiljada. Pored Crnogoraca radnici na sezonskim poslovima su uglavnom iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Makedonije.

Prema podacima Nacionalne turističke organizacije Crne Gore, na kraju jula u toj zemlji boravilo je gotovo 200.000 turista, što je 13 odsto više nego lani. Najviše ih je u Budvi, Ulcinju i Herceg Novom.

No, iznajmljivači tvrde da su turistički dolasci prepolovljeni, te da statistika pokazuje samo bolju naplatu boravišne takse.

S druge strane, vlasnici luksuznih hotela zadovoljni su ovogodišnjim rezultatima.

Na hrvatskoj obali je na sezonskim poslovima angažovano 105 radnika iz Crne Gore.

Prema podacima Ministarstva unutarnjih poslova CG da ovoj susednoj državi nedostaje znatan broj sezonaca.

Državljani Crne Gore su najviše u Hrvatskoj zaposleni kao građevinski radnici, vozači i prodavači.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

CRNA GORA TRAŽI ČAK 18.000 SEZONACA IZ INOSTRANSTVA: Crnogorci ne žele da rade jer su im plate od 500 evra suviše male

Izvor: Kurir, 06.Sep.2019

PODGORICA - Zbog nedostatka radne snage ove turističke sezone crnogorski Zavod za zapošljavanje povećao je u odnosu na prošlu godinu kvotu stranih državljana koji mogu biti zaposleni kao sezonci za oko 3.000, na ukupno 18.135 radnika.

Nastavak na Kurir...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.