Izvor: S media, 17.Dec.2011, 19:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Crna Gora primljena u STO

Premijer Crne Gore Igor Lukšić rekao je u Ženevi da je današnji prijem njegove zemlje u Svetsku trgovinsku organizaciju (STO) "još jedan značajan uspeh na planu integracije u moderne medjunarodne ekonomske tokove" koji stranim investitorima "šalje pozitivan signal".

U govoru na konferenciji STO u Ženevi, Lukšić je izrazio zadovoljstvo što je Crna Gora danas jednoglasno, kao 156. članica, primljena u STO, i ukazao da je to posebno važno u vreme kada "Evropa >> Pročitaj celu vest na sajtu S media << trpi i dalje će trpeti posledice finansijske krize".



"Hrabri me činjenica da je odredjen broj domaćih poslovnih subjekata svojim pozicioniranjem na regionalnom i širem tržištu potvrdio konkurentnost, a uveren sam da će njihov broj, nakon današnjeg učlanjenja rasti", rekao je Lukšić.


Monti nije impresionirao ulagače

Koje se države odriču evra?

Pojeftinjuju krediti?

On je izrazio uverenje da će prijem Crne Gore u STO, "kao što je pokazalo iskustvo drugih država članica, dovesti do povećanja stranih direktnih investicija, ubrzanja transfera tehnologije, jačanja konkuretnosti domaćih proizvodjaca".

Prema njegovim rečima, "to je uslov održivog rasta i razvoja privrede, i unapredjenog kvaliteta života svakog gradjanina".

Lukšić je ocenio da prijem u STO omogućava preduzećima Crne Gore ravnopravan tretman u inostranstvu.

Premijer je rekao i da "Crna Gora čvrsto korača na putu integracija u evropske strukture što je potvrdjeno prošlonedeljnom odlukom Evropskog saveta o otvaranju pregovora sa Evropskom unijom juna 2012. godine".

"Dobrosusjedskim odnosima, unutrašnjom političkom i ekonomskom stabilnošću, etničkom, religijskom raznolikošću, privlačnošću za investitore, regionalnom saradnjom, saradnjom na globalnom planu kroz učešće u mirovnim misijama, pouzdan smo partner u doba svetske finansijske i ekonomske krize, država za primer zemljama koje su na integracionom putu", naveo je u govoru crnogorski premijer.

Crna Gora je danas u Ženevi, posle štogodišnjih pregovora, zvanično primljena u STO.

Generalni direktor STO Paskal Lami je rekao u Ženevi da je Crna Gora četvrta zemlja koja je ove godine ušla u STO".

Crna Gora treba da do 31. marta 2012. ratifikuje dokument o prijemu u STO.

(Beta)

Nastavak na S media...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta S media. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta S media. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.