Crna Gora dobila prvu solarnu elektranu na čvrstom tlu

Izvor: B92, 02.Avg.2023, 15:24

Crna Gora dobila prvu solarnu elektranu na čvrstom tlu

Kompanija Green Grow Energy (GGEN) završila je montažu prve crnogorske solarne elektrane na čvrstom tlu.

Ona se nalazi na Čevu kod Cetinja, ugrađeno je 8.120 panela, pojedinačne snage 545 vati.

Iz kompanije čiji su vlasnici državljani Crne Gore i Turske, ranije je saopšteno da planirana godišnja proizvodnja električne energije iznosi 6,201 Gwh, prenosi Investitor.

"Proizvedenu energiju ćemo plasirati po najpovoljnijim cenama na tržištima susednih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << zemalja, preko naše sestrinske kompanije, koja je prvi nosilac dozvole za promet električne energije u Crnoj Gori", navodi se na zvaničnom sajtu kompanije.

GGEN je, kako se ističe, privatna kompanija, nastala 2021. godine kroz saradnju više domaćih i inostranih inženjera sa višedecenijskim iskustvom u energetici i odličnim poznavanjem tržišta SEE.

"GGEN je prva crnogorska kompanija koja je prošla kompleksan put za dobijanje građevinske dozvole za gradnju solarne elektrane na tlu (Čevo solar) i prva kompanija koja pored izgradnje solarnih elektrana nudi i mogućnost prodaje električne energije na domaćem i stranom tržištu", navodi se na sajtu kompanije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.