Ćirić:PIK Zemun će biti podržavljen

Izvor: B92, Tanjug, 26.Apr.2010, 15:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić:PIK Zemun će biti podržavljen

Beograd -- Vlada Srbije i grad Beograd doneli su odluku da PIK Zemun neće ići u proces privatižacije, nego da će biti podržavljen kao što je to bio slučaj sa PKB-om.

Državni sekretar u ministarstvu ekonomije Nebojša Ćirić kaže da je "ovo preduzeće identifikovano kao zanačajno za razvoj grada Beograda i za njegove građane i treba da bude suštinski preduzeće koje će obezbedjivati hranu za Beograd".

On je podsetio da u PIK Zemun četiri godine nije >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bilo nikakvih aktivnosti i naglasio da je Vlada Srbije obezbedila repromaterijal, sirovine i hemikalije za pokretanje proizvodnje u kombinatu, u saradnji sa gradom Beogradom i uz pomoć stručnjaka iz akcionarnog društva za proizvodnju, preradu i promet poljoprivrednih proizvoda "Dragan Marković" iz Obrenovca.

"Ministarstvo ekonomije takođe je pomoglo da se isplate 2,5 zaostale zarade, a zajedno sa ministarstvom poljoprivrede biće obezbeđena dodatna sredstava da bi se proizvodnja stabilizovala", naglasio je Ćirić.

Član gradskog veća Miroslav Čučković je podstio da radnicima tog kombinata treba da se isplati ukupno 16 zaostalih plata, odnosno još 13,5 uz ove koje su isplaćene. Čučković je objasnio da će PIK Zemun, kao što je to bilo i sa PKB-om, posle podržavljenja preći u nadležnost grada Beograda i napomenuo da će biti potrebno šest do devet meseci da taj proces bude zaokružen.

"Ideja je da sa 40.000 hektara - koliko zahvataju PIK Zemun, 'Voćarske planataže', AD 'Dragan Marković' i PKB - raspolaže država, odnosno grad", rekao je Čučković, dodajući da je interes da se njihovi proizvodni kapaciteti maksimalno podignu, a da se sa druge strane, procesom podržavljenja, zaštiti sva njihova imovina, pre svega zemljište.

On je istakao da je u proteklih sedam dana u PIK Zemun obavljena setva na 500 hektara, podignut proizvodni kapacitet mlekare na 15.000 litara mleka i obezbeđeno 1.600 tona koncentrata za stoku. Čučković je rekao i da je 45 radnika izrazilo želju da napusti preduzeće, tako da će 70 njih, koliko će ostati, imati mogućnost da "svoje plate zarade regularno, bez subvencija države".

Predsednik Samostalnog sindikata PIK Zemun Bogdan Jovanović kazao je da radnici podržavaju podržavljenje tog preduzeća, jer to ipak znači "neku sigurnost za zaposlene".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.