Izvor: B92, 30.Apr.2010, 13:55   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Odvojiti rad od nerada

Beograd -- Državni sekretar Ministarstva ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je da radnici koji rade moraju dobijati punu, a oni koji ne rade umanjenu zaradu.

Govoreći o situaciji u kragujevačkoj "Zastavi", Ćirić je u Jutarnjem dnevniku Radio televizije Srbije rekao da se mora razdvojiti rad od nerada. On je podsetio da je, posle prelaska oko 1.000 zaposlenih u "Fijat automobili Srbija", u "staroj Zastavi" ostalo oko 1.700 zaposlenih.

U komunikaciji sa rukovodstvom >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << "Zastave", sinidikatima i "Fijatom" postignut je dogovor da oko 800 ljudi, koji dolaze svaki dan na posao, dobija 100 odsto plate.

Blizu 400 ljudi, koji rade delimično radno vreme, dobili su 70 odsto zarade, dok je ljudima koji nisu radili i kojih ima oko 600 rečeno da će dobijati 60 odsto zarade, precizirao je Ćirić.

Prema njegovim rečima, za 100 invalida rada u "Zastavi", koji su tražili posebnu radionicu, postoji prostor, a "Fijat" je ispoštovao zakonsku obavezu da o preuzimanju određenog broja njih.

Govoreći o regionalizaciji Srbije i ravnomernom regionalnom razvoju, Ćirić je potvrdio da je u maju u planu donošenje programa oživljavanja industrijskih centara poput Niša, Novog Pazara ili Zaječara, i najavio da će u tim mestima biti duplirani podsticaji za otvaranje novih radnih mesta.

On je potvrdio da će Agencija za osiguranje i finansiranje izvoza biti preseljena u Užice, Fond za razvoj u Niš, a Nacionalna služba za zapošljavanje u Kragujevac.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.