Ćirić: Inflacija, generalno gledano, ostaje jednocifrena

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 01.Nov.2011, 20:12   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ćirić: Inflacija, generalno gledano, ostaje jednocifrena

BEOGRAD -

Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je večeras, povodom najnovijeg talasa poskupljenja roba i usluga, da je situacija zaista teška posmatrajući porodične budžete i visoku stopu nezaposlenosti, ocenjujući da je donekle ohrabrujuće to što nema veliki broj tih poskupljenja i što će, generalno gledano, inflacija u ovoj godini ostati jednocifrena.

"Moramo biti zaista realni, jer kriza u mnogo razvijenijim zemljama od Srbije pokazuje da je ovo vanredna >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine << situacija, a Vlada Srbije pokušava svojim merama da smanji visoku stopu nezaposlenosti, koja je jedan od suštinskih problema privrede, a drugi je nelikvidnost privrede", rekao je Ćirić, komentarišući najnoviji talas poskupljenja u Srbiji.

Učestvujući u programu televizije B92, Ćirić je naveo da država potražuje od privatnih preduzeća pet puta više nego što iznosi njen dug prema njima, a ima privatnih preduzeća koja kasne sa plaćanjem roba i usluga i do 360 dana.

Komentarišući cenu struje, ministar je podsetio da je taj energent najjeftiniji u odnosu na druge zemlje u Evropi.

Ćirić je podsetio da su u javnom sektoru plate zamrznute već dve godine i Vlada je u predizbornoj godini zaključila aranžman iz predostrožnosti s Međunarodnim monetarnim fondom kako bi ublažila negativne efekte svetske krize.

Komentarišući najavu kompanije "Ju-Es Stil" da razmatra zatvaranje železare u Smederevu, Ćirić je rekao da je Ministarstvo ekonomije sa njima u stalnom kontaktu i izrazio nadu da neće doći do zatvaranja čeličane u kojoj radi nekoliko hiljada radnika.

Potpredsednik Srpske napredne stranke Jorgovanka Tabaković optužila je Vladu da ništa ne čini da smanji nezaposlenost, ali zato brine o svom standardu tako što povećava cene koje su pod njenom kontrolom i podsetila da u javnom sektoru trenutno radi 23,9 odsto svih zaposlenih u Srbiji.

U prilog tvrdnje da država uopšte ne pravi uštede u budžetu, ona je podsetila da je po usvojenom rebalansu budžeta za 2011. godinu predviđena kupovina aviona za potrebe Vlade u vrednosti od 30 miliona evra.

Takođe, za potrebe Ministarstva pravde država je planirala budžetska sredstva od 13 miliona evra za kupovinu i adaptaciju zgrade "Aeroinženjeringa" u Beogradu, a planirala je i kupovinu zgrade za Agenciju za borbu protiv korupcije za 4,5 miliona evra, citirala je Tabakovićeva izvode iz rebalansa budžeta.

Tabakovićeva je ukazala i na nelogičnost u nedavno usvojenoj Uredbi o redovnosti plaćanja, prema kojoj je moguće produžiti rok sa 60 na 120 dana, na šta je ministar Ćirić je rekao da je budžetskim korisnicima ograničen rok plaćanja do 60 dana, posle čega moraju da plaćaju zatezne kamate.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ćirić: I pored poskupljenja, inflacija jednocifrena

Izvor: S media, 01.Nov.2011

Povodom najnovijeg talasa poskupljenja roba i usluga, ministar ekonomije Nebojša Ćirić rekao je da je situacija zaista teška, ali ohrabruje što će inflacija u ovoj godini ostati jednocifrena. ..Ministar ekonomije Nebojša Ćirić izjavio je, povodom najnovijeg talasa poskupljenja roba i usluga,...

Nastavak na S media...

Vlada brine o (svom) standardu

Izvor: B92, 01.Nov.2011

Beograd -- Ministar ekonomije Nebojša Ćirić kaže da je ohrabrujuće to nema veliki broj poskupljenja i što će generalno gledano inflacija u ovoj godini ostati jednocifrena...On je, povodom najnovijeg talasa poskupljenja roba i usluga, rekao da je situacija zaista teška posmatrajući porodične...

Nastavak na B92...

Ćirić: I pored poskupljenja inflacija ostaje jednocifrena

Izvor: EMportal, 01.Nov.2011

Ministar za ekonomiju Nebojša Ćirić izjavio, povodom najnovijeg talasa poskupljenja roba i usluga, da je situacija zaista teška posmatrajući porodične budžete i visoku stopu nezaposlenosti, ocenjujući da je donekle ohrabrujuće to što tih poskupljenja nema mnogo i što će generalno gledano...

Nastavak na EMportal...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.