Cipele po svačijoj meri

Izvor: Politika, 22.Feb.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cipele po svačijoj meri

Univerzitet Tomaša Bate rešava ekonomsko-tehnički rebus

Specijalno za "Politiku"



Prag, 21. februara – U prodavnicama se na kutijama obuće sada mogu naći četiri različita broja kojima se označava veličina jednih te istih cipela i to u Francuskoj, V. Britaniji, SAD i Japanu. Međutim, kroz godinu-dve ti brojevi će biti jedinstveni. Jedan od tri svetska tima koji rade na novim pravilima za označavanje veličine obuće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je sa Univerziteta u moravskom Zlinu koji nosi ime svetskog "kralja obuće" Čeha Tomaša Bate.

Šef tima Petr Hlavaček kaže da su sadašnji sistemi neprecizni za oko jednu petinu, da često više određuju način konstrukcije obuće nego što govore o veličini nogu... pa kupci moraju da probaju i po nekoliko pari cipela, i da naročito otežavaju prodaju preko Interneta. Na novom sistemu istovremeno rade i timovi u Nemačkoj i Južnoafričkoj Republici.

U svetu postoji nekoliko sistema brojeva koji se razlikuju po parametrima. "Tu vlada pravi haos", tvrdi Hlavaček i dodaje da nijedan od sistema nije idealan. "Prema stupnjevitosti najbolji je engleski sistem, jer je udaljenost između dva broja tačno 4,2 milimetra, dok je u francuskim brojevima nešto veća od 6,5 milimetara". Ubuduće bi između dva broja bilo pet milimetara.

Dosta nedostataka ima i kod širine nogu, koja se često uopšte ne uzima u obzir, već se prave i isporučuju svi brojevi sa jednom, univerzalnom širinom. A to, naravno, kupcima ne odgovara. Obuću bi, da bismo se dobro osećali u njoj, trebalo proizvoditi u šest-sedam različitih širina. "To je, ipak, nerealno", sudi Hlavaček.

Po starim merama u obzir su se uzimali i dužina nogu i obim prstnih zglobova. Obućari su, međutim, to pojednostavili pa umesto obima koriste samo širinu. Stručnjaci zato predlažu da se kao osnov za brojeve obuće uzima noga bez prstiju, pa bi se onda pomoću dužine prstiju određivala širina obuće. Potom bi bile dovoljne tri različite širine istog modela.

Jedan od najstarijih i najpriznatijih svetskih stručnjaka za obuću Hlavaček (75) radu se najviše posvećuje povezanosti obuće sa zdravljem populacije. Tako je i došao do zaključka, a na osnovu istraživanja na nogama dvadeset hiljada dece, da se zdravlje "čeških" nogu ubrzano pogoršava što je prouzrokovano pre svega nekvalitetnom obućom poreklom iz Azije.

Hlavaček i njegov kolega Vaclav Grešak takođe se bave istorijskim istraživanjem obuće. Pre nekoliko godina su sačinili mini studiju o obući koju je na sebi imao poznati pračovek Oci čija je mumija nađena u ledu u Južnom Tirolu, u Italiji.

Milan Lazarević

[objavljeno: 22.02.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.