Cilj je smanjiti zavisnost od ruskog gasa

Izvor: Danas, 10.Jul.2015, 07:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cilj je smanjiti zavisnost od ruskog gasa

Beograd - Pomoćnica zamenika američkog državnog sekretara zadužena za energetska pitanja Meri Vorlik izjavila je da je vlada u Beogradu svesna važnosti energetske bezbednosti i projekata vezanih za diverzifikaciju izvora energije.

- Postoje problemi u vezi investicija i finansiranja tih projekata, ali smo ubeđeni da nisu nepremostivi. Zato su se SAD angažovale sa Evropskom komisijom, koja radi na listi prioriteta za ovaj region - rekla je Vorlik, koja je do skoro bila i ambasadorka >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << SAD u Srbiji.

Ona je tokom trodnevne posete Beogradu, razgovarala sa premijerom Aleksandrom Vučićem, šefom diplomatije Ivicom Dačićem i ministrom energetike Aleksandrom Antićem.

- Mnoge zemlje u Evropi u velikoj meri zavise od gasa iz Rusije, zbog čega mislimo da je važno da Evropa ima alternativne izvore energije - ocenila je Vorlik i naglasila da zato treba razmišljati o alternativama, što je i bila osnovna tema njenih razgovora, ali, kako tvrdi i istaknutih zvaničnika SAD i Srbije.

- Blisko sarađujemo sa EU, kako bi pomogli zemljama u regionu da utvrde projekte koji bi mogli da im pomognu da budu više energetski samodovoljne i diverzifikuju svoju energetsku osnovu - naglasila je Vorlik.

Ona je ocenila da je jedan od najvažnijih infrastrukturnih projekata Južni koridor, koji će gas iz Azerbejdžana, preko Zapadnog Balkana, dovesti do Italije. Vorlik je precizirala da su dve osnovne komponente tog projekta Trans-anadolijski gasovod, kroz Gruziju i Tursku, iTrans-jadranski gasovod, preko Grčke, Albanije i Jadrana.

- Razgovarali smo i o interkonekcijskom projektu između Bugarske i Srbije. Sa Bugarskom i Grčkom radimo na interkonekciji između te dve zemlje. Izgradnja tih interkonekcijskih projekata ne bi samo omogućila dolazak gasa iz Azerbejdžana na jug Evrope, već i otvaranje terminala za tečni prirodni gas na grčkoj obali. To je samo jedan od načina za dopremanje gasa u Srbiju. I sa hrvatskom vladom je razgovarano o mogućnosti izgradnje terminala za tečni gas, koji bi omogućio dopremanje gasa u region - rekla je Vorlik.

Ona je izjavila da SAD ohrabruju reformske napore u Srbiji, povezane sa procesom evropskih integracija.

- Drago nam je što je paket energetskih reformi EU uključen u zakon o energetici, usvojen u decembru. Znamo da je Srbija ušla u fazu implementacije neophodnih pravila o otvaranju prenosa i distribucije električne energije i gasa - rekla je Vorlik i istakla da SAD ohrabruju zemlje širom sveta da ulažu u sektor obnovljive energije. "Znam da je Srbija utvrdila cilj da 27 odsto energije do 2020. godine obezbeđuje iz obnovljivih izvora. Voleli bismo da se usvoje zakoni koji bi privukli investicije u tom sektoru, a neke američke kompanije već su zainteresovane za to", rekla je Vorlik.

Turski tok ide po planu

Moskva - Raskid ugovora između Gasproma i italijanskog preduzimača Saipem neće uticati na realizaciju projekta Turski tok, jer se radi o tehničkom pitanju - izjavio je juče ministar energetike Rusije Aleksandar Novak.

- Realizacija projekta se nastavlja. Nastavljamo da radimo sa našim turskim partnerima prema usaglašenom sporazumu. To je tehničko pitanje koje rešavaju Gasprom i komercijalne organizacije - preneo je ruski portal u Srbiji Sputnik izjavu Novaka. Na pitanje da li će to uticati na rokove izgradnje, Novak je naveo da oni zasad nisu određeni. "Radimo po principu što brže - to bolje", naveo je on. I "Saut strim", ćerka firma Gasproma, komentarisala je vest da je matična kompanija raskinula sporazum sa Saipemom, i saopštila da je ta odluka diktirana nemogućnošću da se postigne sporazum o mnogim radnim i komercijalnim pitanjima realizacije projekta Turski tok. Prema ugovoru, Saipem od Gasproma treba da dobije približno 300 miliona evra na ime kompenzacije.

E. D.

Nastavak na Danas...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.