Izvor: B92, 08.Avg.2009, 15:40   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čiji su stanovi u Filmskom gradu

Beograd -- Novi suinvestitor najavljuje nastavak izgradnje stanova u bloku 48b u Filmskom gradu, a kupci stanova u tom bloku sumnjaju da je reč o prevari.

Za desetak dana trebalo bi da počnu građevinski radovi u bloku 48b u Filmskom gradu. Tako kaže novi suinvestitor radova na ovom bloku, direktor preduzeća Grmeč produkt.Ovaj blok zajedno su gradili građevinsko preduzeće Stankom i Delta legal, ali je gradnja pre dve godine potpuno prestala zbog njihovog međusobnog sukoba.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Kupci stanova u tom bloku, koji su pokrenuli niz sudskih sporova protiv investirora i izvođača radova, tvrde da je najavljeni nastavak izgradnje još jedna obmana sa ciljem da oni ostanu bez stanova koje su pre više godina uredno platili.

Građevinsko preduzeće Grmeč produkt izvodilo je radove na bloku 48b, kao podizvođač Delta legala. Nakon sukoba između Delte i glavnog investitora, GP Stankoma, stala je gradnja.

Dve godine kasnije direktor Grmeč produkta Drago Ivanić kaže da je sa Stankomom postigao dogovor o završetku tog bloka, najkasnije 14 meseci nakon početka radova.

"Mi smo 10. jula zaključili ugovor sa Stankomom o nastavku radova s tim da se Stankom obavezao da to finansira kvadratima koji po njegovoj evidenciji nisu opterećeni ni sudskom zabranom o raspolaganju ni samo prenesenim kvadratima koji su preneti Delta legalu u prethodnom periodu dok su oni sarađivali”, objašnjava on.

B92: Znači, reč je o kvadratima koji su u startu pripadali Stankomu i to se nije menjalo?

Ivanić: Da. Tako se kod Stankoma vodi da su to slobodni kvadrati.

Problem je nastao u vezi sa oko tri hiljade kvadrata stambenog prostora, za koji kupci stanova kažu da su ih uredno platili preduzeću Delta legal, a koje im Stankom osporava.

Iako Ivanić obećava da neće ulaziti u postojeći spor kupaca stanova sa Delta legalom i Stankomom, kao i da neće dirati stanove koji su sporni, Grmeč produkt je obavestio Udruženje 1000 oštećenih da moraju sami da pronađu način da ubede nadležne u preduzeću Delta legal da nadoknadi štetu najkasnije do 25. avgusta.

U suprotnom Grmeč produkt će biti primoran da proda stanove koji su mu stavljeni na raspolaganje.

"Prema kupcima od Delta legala ja nemam nikakvu obavezu osim moralne i ovo što pričamo da se pomogne ljudima kako se najlakše može rešiti”, navodi Ivanić.

B92: Hajde još jednom da mi objasnite da ne ispadne da nisam dobro razumeo: vi završavate celu zgradu?

Ivanić: Da.

B92: Potražujete određeni broj kvadrata, Stankom ima svoje. Spornih tri hiljade kvadrata neće biti u ovima koje vi potražujete ili hoće?

Ivanić: Pa ne znam.

B92: Da li može doći do preklapanja, to vas pitam?

Ivanić: Ja mislim da ne može doći do preklapanja.

B92: Mislite ili ste sigurni?

Ivanić: Pa siguran sam. Pravno gledano ne može doći do preklapanja. Nema šanse da dođe. Ali vi opet hoćete da dobijete odgovor na pitanje koje vas najviše muči, a to je kako će kupci Delta legala rešiti svoj problem. Ja mislim da će ga resiti, ali ga moraju rešiti s Delta legalom.

Međutim, u dopisu u koji je B92 imao uvid, jasno se vidi da Grmeč produkt potražuje i stanove koji su u sporu. Jedan od takvih je i stan broj 16 u lameli 1, koji je 2004. godine od Delta legala kupio Milan Marinko.

"Mislim da je u pitanju velika prevara i žele da nas izigraju i da nam oduzmu vreme da nam otupe oštricu borbe, imaju nameru da nas prevare i da nam otmu stanove", naglašava Marinko.

U Udruženju 1000 oštećenih pismo Grmeč produkta smatraju ucenom i navode da neće pristati da ponovo otkupljuju svoje stanove.

"Ovo je čisto prejudiciranje ishoda sudskih sporova. Inače u tim sporovima su privremene mere raspolaganja izrečene i važno je reći da će ti kupci budući Grmeča i Stankoma biti u istoj poziciji kao i mi sada", objašanjva predsednik skupštine udruženja "1000 oštećenih" Davor Rauš.

Kao i Stankomu i svim njegovim suinvestitorima na objektima u Filmskom gradu, i svi računi preduzeća Grmeč produkt su u blokadi zbog duga od oko 20 miliona dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.