Cijene hrane u svijetu pale 2016. petu godinu za redom

Izvor: SEEbiz.eu, 12.Jan.2017, 13:35   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cijene hrane u svijetu pale 2016. petu godinu za redom

RIM - Cijene hrane u svijetu pale su 2016. petu godinu za redom, s time da su cijene žitarica postupno padale tijekom prošle godine te na kraju zabilježile pad od 39 posto u odnosu na rekordno visoku cijenu iz 2011., a rasle su cijene šećera i biljnog ulja, priopćila je u četvrtak UN-ova Organizacija za hranu i poljoprivredu (FAO).

Cijela 2016. bilježi godišnji pad od 1,5 posto indeksa cijena hrane koji mjeri mjesečne promjene u košarici žitarica, ulja, mliječnih proizvoda, >> Pročitaj celu vest na sajtu SEEbiz.eu << mesa i šećera. Cijene šećera su prošle godine porasle za trećinu, a cijene biljnog ulja su od prosinca 2014. zabilježile najveći porast, no pad cijena žitarica je prevagnuo nad poskupljenjem šećera i ulja.

Cijena šećera je rasla uslijed slabljenja brazilskog reala u odnosu na dolar i očekivanog poskupljenja proizvodnje u brazilskim područjima uzgoja šećerne trske.

Nastavak na SEEbiz.eu...






Povezane vesti

Cijene padaju pet godina uzastopno – posebno žitarica

Izvor: Capital.ba, 12.Jan.2017

NJUJORK, Cijene hrane u svijetu snizile su se petu godinu zaredom, navodi Organizacija UN za hranu i poljoprivredu. Cijena žitarica postupno je padala tokom prošle godine, a na kraju zabilježila pad od 39 odsto u odnosu na rekordno visoku cijenu iz 2011. godine. Tokom cijele 2016. godine hrana bilježi...

Nastavak na Capital.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta SEEbiz.eu. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta SEEbiz.eu. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.