Izvor: Politika, 16.Jun.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četvrtina budžetskog novca za plate

Za zarade zaposlenih na platnom spisku države namenjene 153 a za dodatke fondovima obaveznog socijalnog osiguranja 147,5 milijardi dinara. – Privatizacioni prihodi za isplatu dugova

Ove godine budžetski korisnici moći će, ako parlament usvoji vladin predlog budžeta, da potroše 595,5 milijardi dinara. Kako je planirano da država prihoduje 581,8 milijardi dinara, po ovom predlogu, državna kasa će biti u minusu od 13,6 milijardi dinara.

Kako je na jučerašnjoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << konferenciji za novinare objasnio Mirko Cvetković, ministar finansija, najveći izdatak biće plate budžetskih korisnika za koje je namenjeno 152,9 milijardi dinara, što je čak četvrtina ukupnih rashoda. Ova cifra je za 22,2 odsto veća od prošlogodišnje.

– Ovakav budžet će obezbediti makroekonomsku stabilnost, dinamičan privredni rast i rast broja zaposlenih i životnog standarda građana. Prilikom kreiranja pošli smo od pretpostavki da bruto domaći proizvod do kraja godine realno poraste za 5,9 odsto, izvoz za 26,8 odsto, uvoz za 23,7 odsto. Inflacija neće preći 6,5 procenata – kazao je Mirko Cvetković, podsećajući da bi realan rast prosečne neto zarade trebalo da dostigne 13,6 procenata.

U planu budžeta stoji i to da će se na transfere organizacijama obaveznog socijalnog osiguranja potrošiti 147,5 milijardi dinara, dok je za sprovođenje Nacionalnog investicionog plana planirana suma od 44,4 milijarde dinara, što je bezmalo pet puta više nego prošle godine. Duplirani su i troškovi za kapitalne izdatke, pa je umesto prošlogodišnjih 33,1 milijarde planiran utrošak 70,6 milijardi dinara.

I ove godine javna kasa će najviše prihodovati od poreza na dodatu vrednost. Predviđeno je da PDV sa 270,3 milijarde dinara u ukupnim prihodim učestvuje sa čak 46,5 odsto. Značajna stavka u planu budžeta su i akcize, na kojim će država prihodovati 98,8 milijardi dinara, što je za 21 odsto više nego prošle godine. Neporeski prihodi u javnoj kasi projektovani su na 64,5 umesto prošlogodišnjih 62,3 milijarde dinara.

Privatizacioni prihodi, objasnio je ministar Cvetković, ne nalaze se u budžetu, jer se oni računaju kao neredovna zarada države. Novac koji je preostao od prodaje licence za trećeg mobilnog operatera potrošiće se na neredovne rashode, kao što su servisiranje stare devizne štednje, ali i vraćanje kredita, objasnio je nadležni ministar.

U troškove "ispod crte" uračunata je i otplata javnog duga od 42 milijarde dinara. Polovina ove sume planirana je za isplatu stare devizne štednje.

-----------------------------------------------------------

Ukupan deficit 0,4 odsto

Kad se na predloženi budžet Republike Srbije doda i budžet Vojvodine, lokalnih samouprava, PIO zaposlenih, samostalnih delatnosti i poljoprivrednika, Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i Nacionalne službe za zapošljavanje, ispada da ukupni konsolidovani deficit iznosi 0,4 odsto. Prihodi pokrajinskog budžeta iznose 40,6 milijardi dinara, dok su planirani rashodi 40,9 milijardi dinara. Suficit od 4,4 milijarde dinara zabeležen je u fondovima penzijskog i invalidskog osiguranja.

A. Nikolić

-----------------------------------------------------------

Za vojsku 60 milijardi dinara

Državni sekretar Ministarstva finansija Janko Guzijan izjavio je juče da je u Nacrtu zakona o budžetu za 2007. za Vojsku Srbije planirano oko 59,49 milijardi dinara.

Za potrebe Ministarstva unutrašnjih poslova planirano je oko 41,54 milijarde dinara, dok su za Bezbednosno-informativnu agenciju namenjene oko 3,202 milijarde dinara, rekao je Guzijan.

On je na konferenciji za novinare u vladi naveo da su za potrebe Skupštine Srbije iz budžeta predviđene oko tri milijarde dinara.

Vlada Srbije usvojila je juče Nacrt zakona o budžetu za 2007. u kojem su planirani prihodi u iznosu od 582 milijarde dinara, rashodi od oko 595,5 milijardi i deficit u iznosu od 13,6 milijardi dinara

Tanjug

[objavljeno: 16.06.2007.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.