Izvor: B92, 24.Dec.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Četiri sata štrajka, moguć dogovor

Beograd -- Zaposleni u državnoj upravi i jedinicima lokalne samouprave od danas će , svakodnevno, obustavljati rad četiri sata.

Predstavnici sindikata traže od Vlade povećanje koeficijenata za 50 odsto, na šta su već pravo ostvarili zaposleni u polivini lokalnih samouprava u zemlji. U opštinskoj upravi Loznica predsednica tamošnjeg sindikata Radmila Marković stupila je u štrajk glađu, a u Sindikatu zaposlenih u tim službama kažu da oko 100 organizacija sindikata lokalne >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uprave u Srbiji štrajkuje.

U Beogradu rad na četiri sata obustavljaju Republički hidrometeorološki zavod (RHMZ) i Republički geodetski zavod.

U opštinskoj upravi Loznica kažu da im je osnovni motiv za štrajk nepostojanje posebnog kolektivnog ugovora za zaposlene u lokalnim samoupravama i zakona kojim se reguliše status zaposlenih u tim oblastima.

To su, između ostalih, razlozi zbog kojih je predsednica sindikata tamošnje opštinske uprave Radmila Marković stupila u štrajk glađu.

"Kako je moguće da se za isti posao koji se obavlja u opštinama u Srbiji budemo različito plaćeni. Pa tako zaposleni koji obavljaju isti posao u Beogradu imaju za 50 odsto veću platu od zaposlenih u opštinama u unutrašnjosti Srbije. Direktori javnih preduzeća primaju po 10 hiljada evra, predsednici upravnih odbora po 400 hiljada dinara, a naše zarade se kreću od 8 do 22 hiljada dinara. Treba li veći razlog?", kaže Markovićeva.

Predsednik Sindikata zaposlenih u državnoj upravi i lokalnoj samoupravi Njegoš Potežica nam je rekao da je upoznat sa radikalizacijom štrajka u Loznici i da nije isključeno da do radikalizacije štrajka dođe i u drugim opštinama.

"Štrajk se pooštrava u smislu četiri sata potpune obustave rada pružanja usluga prema građanima u ostvarivanju njihovih ličnih, građanskih i komunalnih prava i zahteva", rekao je Poežica.

On kaže da protokol nije potpisan zato što je jedan od zahteva sindikata ujednačavanje koeficijenata zaposlenih u lokalnim samoupravama sa koeficijentima zaposlenih u državnom organima republike Srbije.

"To nije dodatni zahtev, već zahtev o kom smo razgovarali u postupku potpisivanja posebnog koletivnog ugovora za lokalnu upravu i državne organe", objašnjava Potežica.

U beogradskom RHMZ-u su nam rekli da od 630 radnika koji rade u toj ustanovi, 75 odsto radnika od januara 2007. godine ima veoma niske plate.

Kako nam je rekla predsednica sindikata radnika RHMZ-a Olivera Jovićević, radnici će, ako dogovor ne bude postignut 11. januara, sa drugim sindikatima, održati protestnu šetnju od Doma sindikata do zgrade Vlade.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.