Cepter za Prosvetu daje 5,7 mil. €

Izvor: B92, Beta, 14.Mar.2009, 15:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cepter za Prosvetu daje 5,7 mil. €

Beograd -- Konzorcijum Univerziteta Singidunum iz Beograda i firma "Cepter buk vorld" ponudio je 5,7 miliona evra za kupovinu beogradske Prosvete.

Ponuđene su i investicije u vrednosti od dva miliona evra u roku od dve godine, saopštila je Agencija za privatizacuju.

Drugi ponuđač, kompanija "Medija II" iz Beograda, ponudio je cenu od 3,2 miliona evra i ulaganja za godinu dana u vrednosti od sto hiljada evra. Ta dva ponuđača ispunila su kvalifikacione uslove >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << na tenderu za prodaju 70 odsto kapitala Prosvete, objavljenom u novembru prošle godine.

Tendersku dokumentaciju otkupila su još četiri zainteresovana kupca - među kojima je i poljska kompanija Liberatas - ali nisu dostavili obavezujuće ponude.

Pravo učesća na tenderu imali su ponuđači koji se bave izdavanjem knjiga i drugih publikacija najmanje poslednje tri godine i koji su u 2007. godini imali prihod veći od dva miliona evra i objavili najmanje 30 monografija.

Kupac će biti obavezan da najmanje deset godina nastavi da se bavi izdavaštvom i da zadrži namenu knjižare "Geca Kon" u centru Beograda.

Prosveta je u 2007. izdala 91.221 knjigu, šsto je za 60 odsto više nego godinu ranije, i povećala prohod za 66 odsto, na 1,35 miliona evra. Dobit preduzeća bila je četiri hiljade evra.

Država je oko 99 odsto vlasnik te izdavačke kuće čija je imovina procenjena na šest miliona evra. U vlasništvu Prosvete su, osim knjižare "Geca Kon”, zgrada u Čika Ljubinoj ulici, knjižare na Terazijama, u Kosovskoj ulici, na Zelenom vencu i Kopaoniku, magacini u Dobračinoj i Dušanovoj ulici, kao i prostor, površine 380 kvadratnih metara, u kome je smešteno pozorište "Boško Buha".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.