Centralna banka daje državi 24,6 milijardi dolara: Evo kako će ih potrošiti

Izvor: B92, 28.Avg.2019, 16:41   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centralna banka daje državi 24,6 milijardi dolara: Evo kako će ih potrošiti

Nju Delhi -- Indijska vlada dobiće ogroman podsticaj od centralne banke, u periodu kad privreda te zemlje pokušava da ubrza rast.

Međutim, analitičari tvrde da je uticaj tog podsticaja ograničen, prenoci CNBC.

Banka rezervi Indije (RBI) saopštila je u ponedeljak da će transferisati 1,76 biliona rupija (24,6 milijardi dolara) zvaničnom Nju delhiju kao dividendu za fiskalnu godinu koja se završila 30. juna 2019. To je više nego što je očekivano na tržištu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
RBI sledi 12-mesečni period od jula do juna i plaća godišnju dividendu vladi Indije na osnovu svog profita.

Ovonedeljni potez centralne banke mogao bi da pruži vladi premijera Narendre Modija više prostora za disanje. Međutim, potez vlade, zahvatanje u rezerve centralne banke kako bi se finansirao fiskalni deficit izazvao je kritike sa svih strana.

Sa jedne strane, Indiji su potrebne mere koje stimulišu privredni rast, koji je značajno usporio u poslednjim kvartalima.

Sa druge strane, potrebno joj je da održava ciljni fiskalni deficit koji je za ovu godinu zacrtan na 3,3 odsto BDP-a – ili rizikuje da investitiri izgube povernej u Indiju.

Analitičari Sitija objašnjavaju da je potez vlade Indije jednokratna mera i negiraju mogućnost dodatnih takvih transfera u narednih nekoliko godina. Oni očekuju da će vlada veorvatno iskoristiti dividendu da zapuše predviđeni manjak u budžetu, umesto finansiranja dodatnih planova potrošnje.

RBI je „zamoljena da spase indijsku vladu tako što će joj pomoći da ispuni svoje finansijske obaveze povezane sa nedavnim podsticajnim merama (kao i planovima budžeta) čiji je cilj pokretanje usporene privrede zemlje“, napisao je u izveštaju od utorka Kunal Kundu, ekonomista Sosijete ženeral banke u Indiji.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.