Izvor: B92, 18.Okt.2006, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Centavia bez dozvole Zagreba

Beograd, Zagreb -- Hrvatsko ministarstvo odbilo zahtev Centavije za letove Beograd-Zagreb, kompanija smatra da to nije u skladu sa važećim principima.

Centavia, privatna avionska kompanija iz Srbije, objavila je da od 25. novembra počinje da saobraćaja tri puta sedmično na relaciji Beograd-Zagreb u oba smera, ali je Ministarstvo saobraćaja Hrvatske odbilo uloženi zahtev Centavije.

Kako , piše na portalu business.hr, hrvatsko ministarstvo navodi da je Centavia >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << uložila zvanični zahtev za izdavanje odobrenja seriji povremenih, neredovnih letova, na pomenutim relacijama, ali da je Ministarstvo ocenilo da je podneti zahtev imao sve elemente redovnog, linijskog letenja, odnosno da ne sadrži sve pretpostavke povremenog letenja.

"Zbog toga je stav Ministarstva da se tom zahtevu ne udovolji. U obrazloženju tog stava navodimo da takvo letenje, u trenutnim okolnostima nepostojanja dvostranog sporazuma o vazdušnom prometu između Republike Hrvatske i Republike Srbije, ne bi bilo u interesu Hrvatske, odnosno njenih avionskih prevoznika", objasnila je portparolka Ministarstva Marina Halužan.

Ona je kazala da, budući da između Srbije i Hrvatske do danas nije sklopljen taj dvostrani sporazum, uprkos višestrukim inicijativama Hrvatske na koji srpska strana nikada nije odgovorila, hrvatsko ministarstvo ističe da za sada ne postoji međunarodna pretpostavka za odobrenje uspostavljanja linijskog, redovnog vazdušnog saobraćaja između dve zemlje.

Hrvatsko ministarstvo dodaje i da će bez problema izdavati dozvole za letenje svim avioprevoznicima, uključujući i Centaviju, kada njihovi zahtevi budu ispunjavali sve elemente neredovnog, čarter letenja, navodi portal business.hr.

Centavia: Odluka u neskladu sa principima EZ o vazdušnom saobraćaju

Iz Centavije su saopštili da, budući da i Hrvatska i Srbija prihvataju politiku "otvorenog neba”, takav postupak "u najmanju ruku čudi, jer nije u skladu sa osnovnim principima Evropske zajednice u oblasti vazdušnog saobraćaja".

Prevoznik je uputio izvinjenje svim potencijalnim kupcima koji su hteli da koriste ovaj vid prevoza, uz nadu da će aviosaobraćaj na liniji Beograd - Zagreb ipak biti realizovan.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.