Cene voća i povrća drastično više

Izvor: B92, 28.Sep.2010, 16:50   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene voća i povrća drastično više

Beograd -- Cene voća i povrća su ove sezone za 20 do 100% više nego prošle godine. Do sada nije bilo dovoljno robe, a sada kada je ima prodaje se slabo zbog visokih cena.

Iako svake godine cene padnu u vreme spremanja zimnice zbog velike ponude, ove godine ponuda je slaba, a cene za prosečnu platu visoke.

Poljoprivredni proizvođači se žale i da je cena ulaza na kvantašku pijacu visoka - 4% od vrednosti robe, što takođe utiče na cenu.

Zbog vremenskih >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << nepogoda stradale su velike površine pod povrćem - ali Branislav Stojšin iz Žablja će ostvariti prinos luka od skoro 80 tona po hektaru, što je više nego bilo gde u EU.

Luk je uprkos vremenskim prilikama savršeno zdrav, kalibar je idealan, ne radi se o hibridu nego o sorti, što znači da ima i bolji ukus - i nije na prodaju.

„Retko ko je sačuvao luk ove godine, on će sačekati sa prodajom tamo do januara februara, dok ne proklija", kaže Stojšin.

Svi očekuju da će i sadašnje relativno visoke cene povrća skočiti još više u toku zime. Zato povrtari koji imaju kvalitetnu robu ne žure sa prodajom.

Za to vreme na beogradskom kvantašu puna sezona je počela skoro mesec dana kasnije nego što je uobičajeno.

Do sada nije bilo dovoljno robe, međutim i sada kada je ima - prodaja ide slabo zbog visokih cena. Dnevno uđe oko 300 do 400 kamiona sa prosečno jednom do dve tone robe.

„Sada se stanje nešto normalizovalo, mada sezona dosta kasni, tako da kvantaš tek sada radi", kaže upravnik Kvantaške pijace Siniša Purić.

„Pa kako da ti kažem u vezi prodaje, prodaje nema. A cene su strašno simbolične. Evo kod mene je paprika... Ne znam šta je problem sa ovaj pijac, da su pare ili građani nemaju pare", kaže preprodavac povrća iz Leskovca.

S druge strane poljoprivredni proizvođači se žale i da je cena ulaznice na kvantašku pijacu velika - 4% od vrednosti robe, jer to znači da za kamion krompira koji dođe iz Ivanjice više košta ulaz na pijacu nego dizel do pijace. I to utiče na cenu. Kad smo kod cene, uprava kvantaša savetuje zainteresovane da dođu rano ujutru jer se ove godine ispostavilo da su cene tada i do 30% niže nego po podne.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Manji prinos kukuruza na teritoriji Beograda

Izvor: Studio B, 29.Sep.2010, 13:51

Privredna komora Beograda saopštila je kako bi ovogodišnji rod kukuruza na teritoriji prestonice trebalo da iznosi nešto više od 266.000 tona, što je četiri odsto manje nego prošle godine. ..Kukuruz je posejan na 52.400 hektara, pet procenata manje nego lane, a očekuje se da prosečan prinos...

Nastavak na Studio B...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.