Izvor: KreditniCentar.rs, 05.Jan.2013, 00:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene spremne za novi skok

Inflacija u decembru prošle godine bila ispod nule, ali već januar nagoveštava skorija nova poskupljenja. Potvrđene promene cenovnika energenata, ali i mesa, mleka, jaja, prerađevina…
KRAJ 2012. godine Srbija je dočekala bolje nego što je planirala. Godišnja inflacija, kako saznaju “Novosti”, iznosiće 12,2 odsto, odnosno za 0,8 odsto manje od predviđene. Taj pad cena posledica je negativne inflacije u decembru prošle godine.

“Medeni” mesec, međutim, debelo >> Pročitaj celu vest na sajtu KreditniCentar.rs << će doći na naplatu već u februaru, kada nam novčanike budu dodatno ispraznila poskupljenja energenata, ali i hrane.
U decembru se prvi put inflacija spustila ispod nule i to za 0,4 odsto. Potrošačke cene su u decembru “pale” najviše zbog cena hrane. Prvog meseca 2013. godine, međutim, već se očekuju nove, više cene prehrambenih proizvoda.
POKRIVANJE TRŽIŠTA
Liberalizacija energetskog tržišta Srbije već je velikim potrošačima struje donela nove cene, veće za čak 60 odsto. Privrednici su apelovali na Ministarstvo za energetiku i Vladu Srbije da se povećanje uvodi postepeno, kako bi se izbegao cenovni šok. Srpski industrijalci smatraju da bi jednokratan rast od 60 odsto doprineo naglom i velikom poskupljenju proizvoda, a deo tih troškova bi se pokrivao i cenom gotovih proizvoda. To će, tvrde, uticati na rast inflacije i pad industrijske proizvodnje. I veliki kupci gasa priključeni na transportni sistem nemaju više pravo na regulisane cene i snabdevaju se po tržišnim cenama od snabdevača koga sami izaberu. Agencija će moći da da saglasnost na nove cene za javno snabdevanje kupaca priključenih na ostala 34 distributivna sistema, kada i oni dobiju licence za javno snabdevanje.
Trgovci kažu da su im za drugu polovinu januara stigle najave izmena cena kod kozmetike, džemova pojedinih proizvođača, uvoznih instant supa, alkoholnih pića, slatkiša i do 15 odsto.
- Sada sa ukidanjem carinskih zaštita situacija može biti samo gora – kaže profesor Miladin Ševarlić, potpredsednik Društva agrarnih ekonomista. – Srpski seljak nema šansu da se izbori sa jakom i znatno bolje subvencionisanom konkurencijom. Uništili smo genetski materijal, a uvozimo drugu klasu. Mi smo jedina zemlja koja prodaje svoje najveće neoprocenjivo bogatstvo – zemlju. Naša zemlja ima veću vrednost od naftnih bušotina, jer je neiscrpan izvor.
Najjači udar na džepove potrošača dogodiće se već u februaru. Izvesno je da ćemo tada u trgovinama više plaćati slatkiše, prerađevine od voća i povrća, ali i najosnovnije – mleko, meso, jaja.
- U januaru je tradicionalno veliko klanje živine, što uslovljava i manjak jaja na tržištu – kaže za “Novosti” Dragiša Jović, direktor firme “Mikros”. – Tako će već sledećeg meseca doći do blagog skoka cena jaja, koja će do Uskrsa, prema našim procenama, poskupeti maksimalno do 10 odsto, odnosno od dinar do dinar i po po komadu. Nakon toga, cene će se vratiti na postojeći nivo i očekuje se mirna godina što se tiče poskupljenja u ovoj grani. Zbog visoke cene stočne hrane, već sada živinarstvo posluje na ivici isplativosti, realne cene jaja bile bi znatno više od postojećih.
Cenovnike će dodatno podgrejati energenti. Gas će od februara biti skuplji za 10 odsto, a to je odobrila i Agencija za energetiku. Nove cene za privredu važe od 15. januara, dok će domaćinstva nove, više cene gasa plaćati od 1. februara.
- Prosečno povećanje za domaćinstva koja snabdeva “Srbijagas” iznosiće 9,3 odsto – kažu u Agenciji za energetiku. – To znači da će kubik plaćati 41,32 dinara. “Srbijagas” nije tražio promene cena mrežarine, iako su one niže i od stvarnih opravdanih troškova.
Ovoliko poskupljenje gasa prema računicama ekonomista utiče na inflaciju 0,1 odsto, a 0,3 odsto kroz sve ostale cene. Uskoro će na cenovnike “udariti” i neminovno poskupljenje struje koje se očekuje u martu. Ako cena kilovata poraste za 10 odsto, to će direktno na inflaciju uticati 0,6 odsto, a indirektno najmanje jedan odsto.
Izvor: novosti

Nastavak na KreditniCentar.rs...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta KreditniCentar.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta KreditniCentar.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.