Izvor: Politika, 29.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene ribe po starom

Zbog jačanja dinara trgovci ne mogu da opravdaju poskupljenja, kažu stručnjaci. – Ima i pojeftinjenja

Za velike verske praznike ranije su, tradicionalno, cene osnovnih životnih namirnica u radnjama po pravilu "skakale".

Ovoga puta, na veliko iznenađenje kupaca, prvi dan božićnog posta nije uticao na cenovnike. Naprotiv, pojedini trgovci su čak smislili specijalne "posne ponude". Zato se i neke namirnice – od pre nekoliko dana – prodaju čak po nižim cenama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << />
Tako se, na primer, cena svežeg oslića na pijacama prestonice kreće od 230 do 300 dinara za kilogram, dok je cena smrznutih oslić-fileta, takođe za kilogram, u supermarketima između 350 i 450 dinara.

Prema objašnjenjima pojedinih stručnjaka, na ovo mirovanje cena najviše je uticao – pad evra.

Ranije je, objašnjava dr Vladana Hamović iz Instituta za ekonomiku poljoprivrede, jačanje evra i poskupljenje benzina bilo jedno od osnovnih obrazloženja za menjanje cenovnika.

– Izgleda da su sada trgovci ostali bez argumenata za poskupljenja. Činjenica je da su uoči slava i drugih verskih praznika uglavnom cene osnovnih životnih namirnica rasle. Prvi put se ove godine u većini prodajnih objekata to nije desilo. Možda je na sve ovo uticala i konkurencija među trgovcima, ali smatram da je presudni značaj na cene imalo jačanje dinara – kazala je Hamovićeva.

U "Maksijevim" maloprodajnim objektima od juče se čak 22 proizvoda koja se koriste prilikom spremanja posnih jela prodaju po nižim cenama. Akcija "Maksi ručak – mini cene" trajaće nedelju dana – do utorka 5. decembra. Tako se po ceni od 271,90 dinara mogu kupiti plodovi mora "frikom" od 300 grama, dok kilogram oslić-fileta sada košta 416,90 dinara. Kilogram šnicle od morskog psa prodaje se za 308,90 dinara, a tunjevina od 185 grama je 50 dinara.

Takođe su snižene cene makarona, pirinča, kukuruza šećerca, pasulja tetovca, kiselih krastavaca, šampinjona, paradajz-pirea, sireva biljnog porekla, nekih od začina, kao i belog i crnog vina.

Ulje se u "Maksiju" prodaje po ceni od 75, 90 dinara litar, u "Idei" je od 73 do 77 dinara, u "Super Veru" 74, a u "Intereksu", koji posluje u Šapcu, Zaječaru, Nišu i Čačku, staje 71 dinar.

Kilogram krompira u prestoničkim radnjama prodaje se po ceni od 20 do 45 dinara. Kilogram kristal-šećera je između 60 i 70 dinara.

A. N.

[objavljeno: 29.11.2006.]

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.