Izvor: B92, 01.Apr.2008, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene nerealne zbog marži

Beograd -- Najveći deo cena domaćih proizvoda i dalje čine marže. Od proizvođača do kupca, kada se sve sabere, stigne proizvod skuplji za 70 odsto.

U Evropi je marža skoro sedam puta manja, što, kako kažu u Udruženju za zaštitu potrošača, pokazuje koliko je cena domaćih proizvoda nerealna. Dok stigne do potrošača, mleko, ali i gotovo svaki drugi prehrambeni proizvod, dva puta promeni cenu.

Tako se na početnu, proizvođačku cenu, doda od 15 do 20 odsto >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << marže veletrgovina, a na to još 30 do 40 odsto, kada proizvod stigne u prodavnice.

"Mleko Šabačke mlekare je jeftinije u Republici Srpskoj nego kod nas. Ono što je poražavajuće jeste da se čak i mali proizvođači pridružuju takvoj politici cena. Njihovo tržište nije ugroženo, jednostavno se pridružuju monopolistima, Salfordu i njima sličnim", objašnjava Goran Papović, iz Udruženja potrošača.

Iako je Udruženje potrošača organizovalo desetodnevnu akciju bojkota proizvoda koji su skupi, to nije uticalo na smanjenje cene prehrambenih proizvoda.

U međuvremenu su usledila i nova poskupljenja hleba, ulja i brašna.

U Udruženju za zaštitu potrošača kažu da se to i očekivalo, jer od trgovaca niko nije ni tražio da smanje marže.

"Sada, u ovom trenutku, veliki hipermarketi i trgovine nemaju razloga da skidaju cene, oni se verovatno prećutno i dogovaraju. Kada se otvori tržište, onda će konkurencija učiniti svoje", smatra Zoran Nikolić, iz Udruženja potrošača.

Posle bojkota, sledeća akcija Udruženja za zaštitu potrošača biće analiza cena mleka, ulja i hleba.

Kako objašnjavaju, na taj način će pokušati da utvrde ko najviše zarađuje, proizvođač ili prodavac.

Biće organizovana i provera težine vekne hleba koja sada košta 38 dinara.

Za zakidanje gramaže i prevaru potrošača, zakonom je predviđena kazna čak milion dinara.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.