Cene nafte na svetskim tržištima u porastu

Izvor: B92, 17.Jun.2023, 14:52

Cene nafte na svetskim tržištima u porastu

Prema podacima na sajtu OilPrice, cena Brent nafte iznosi 76,61 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 71,78 dolara.

Cene nafte porasle su u petak na 76 dolara budući da su pojačana kineska potražnja i smanjeno snabdjevanje iz članica OPEC+ potisnule u drugi plan zabrinutost za privredu zbog podizanja kamatnih stopa.

U četvrtak podsticaj cenama bio je skok prerade u kineskim rafinerijama u maju, uz procenu izvršnog direktora >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << Kuwait Petroleum Corpa da će kineska potražnja rasti u drugoj polovini godine, prenosi Mina.

Članice Organizacije zemalja-izvoznica nafte (OPEK) i njihovi saveznici dodatno su u maju smanjili proizvodnju, a Saudijska Arabija smanjiće je u julu za još milion barela dnevno.

"Realna cena iznosila bi oko 80 dolara", saopštio je u petak ruski ministar energije Nikolaj Šulginov, prema izveštaju ruskih državnih novinskih agencija.

Šulginov je dodao i da će se ruska proizvodnja nafte i gasnih kondenzata ove godine smanjiti oko 20 miliona tona, potvrdivši ruske prognoze.

Pojačana potražnja u Kini i smanjeno snabdevanje iz vodećih proizvođača potisnuli su na kraju nedelje u drugi plan podizanje kamatnih stopa u evrozoni, za četvrtinu postotnog boda i najavu američke centralne banke, Federalnih rezervi (Fed) da će je do kraja godine podići još najmanje pola postotnog boda.

Podršku cenama pružio je i slabiji dolar, koji je u četvrtak pao na najniži nivo u mesecu prema korpi ostalih ključnih valuta, podržavši kupovnu moć kupaca s drugim valutama, a time i potražnju.

OPEK je odvojeno objavio da je u četvrtak barel korpe nafte njegovih članica pojeftinio 64 centa, na 74,2 dolara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Povezane vesti

Cene nafte na svetskim tržištima u porastu

Izvor: VojvodinaUzivo.rs, 17.Jun.2023

Prema podacima na sajtu OilPrice, cena Brent nafte iznosi 76,61 dolar po barelu, dok teksaška WTI nafta, referentna za američko tržište, iznosi 71,78 dolara. Cene nafte porasle su u petak na 76 dolara budući da su pojačana kineska potražnja i smanjeno snabdjevanje iz članica OPEC+ potisnule u...

Nastavak na VojvodinaUzivo.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.