Cene nafte na dvomesečnom maksimimu

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 18.Maj.2021, 17:59

Cene nafte na dvomesečnom maksimimu

Cene nafte porasle su danas na dvomesečni maksimum podržane snažnim znacima oporavka tražnje nakon popuštanja blokada u nekim evropskim zemljama, uključujući Veliku Britaniju i Portugaliju, dok su mnoge američke države ukinule ograničenja i omogućile ponovno otvaranje preduzeća.

Dostizanjem praga od 70 dolara, cena Brenta je u ovoj godini ukupno porasla za 35 posto, podržana i dalje manjom ponudom Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njezinih saveznika. >> Pročitaj celu vest na sajtu Radio Televizija Vojvodine <<

Američka WTI nafta ojačala je za 0,92 procenta, na 66,89 dolara po barelu, nakon što je prethodnu trgovinsku sesiju završila na 66,28 dolara po barelu.

Mere korona ograničenja se ublažavaju u mnogim regionima i život se vraća u normalu zahvaljujući ubrzanju kampanje vakcinacije u velikim ekonomijama, koje svakodnevno beleže pad broja novozaraženih i smrtnih slučajeva.

Taj napredak nagoveštava ekonomski kao i oporavak globalne potražnje za naftom od štete koju je nanela pandemija.

Glavni sektori britanske ekonomije ponovo su otvoreni u ponedeljak, pošto je nastavljeno ublažavanje korona mera širom Engleske, Velsa i delova Škotske. Severna Irska će svoje mere razmotriti kasnije ove nedelje.

Za razliku od napretka Evrope i SAD u borbi protiv pandemije, potpuno je drugačija situacija u Aziji. Singapur i Tajvan ponovo su uveli mere zaključavanja, a Indija beleži pad tražnje za gorivom nakon uvedenih ograničenja kojima nastoji da suzbije širenje zaraze, prema agenciji Rojters.

Veći rast cena nafte koči razvoj pandemije u Aziji, kao i neizvesnost u pogledu oživljavanja sporazuma o iranskom nuklearnom programu, koji bi toj članici OPEK-a omogućio da ponovo izvozi "crno zlato".

U centru pažnje aktera na tržištu nafte ove nedelje će biti izveštaj o američkim zalihama, a analitičari procenjuju da će on pokazati rast zaliha za 1,7 miliona barela.

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Radio Televizija Vojvodine. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Radio Televizija Vojvodine. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.