Cene na najvišem nivou svih vremena: Hoće li čokolada postati luksuz?

Izvor: B92, 09.Feb.2024, 10:42

Cene na najvišem nivou svih vremena: Hoće li čokolada postati luksuz?

Cene kakaoa su ove nedelje porasle na najviši nivo svih vremena.

Loši vremenski uslovi negativno utiču na prinose useva u zapadnoj Africi, gde se proizvodi tri četvrtine svetske proizvodnje.

Terminske cene kakaoa porasle su za više od 1.000 dolara ili gotovo 40% od početka godine da bi u četvrtak dostigle najvišu unutardnevnu vrednost svih vremena od 5.874 dolara po metričkoj toni.

Vremenski fenomen El Ninjo uzrokuje suše u zapadnoj Africi, što šteti >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << prinosima u Gani i Obali Slonovače, dva najveća proizvođača.

"Promenljivi vremenski obrasci znače da su potencijalni prinosi kakaoa sada trajno smanjeni", rekao je Humza Husein, robni analitičar u TD Asset Management, za CNBC, prenosi Seebiz.

Izvršna direktorka Heršija (Hershey) Mišel Bak rekla je u četvrtak da će rast zarade proizvođača čokolade ove godine biti nepromenjen zbog istorijski visokih cena kakaoa. Herši je izvestio o neto prihodu u četvrtom kvartalu od 349 miliona dolara, što je smanjenje od gotovo 12% u poređenju s istim razdobljem prošle godine.

"Kada gledamo te rekordne cene kakaa, svakako je to dinamično tržište i to je izazov, ali pre smo živeli kroz volatilnost tržišta i fluktuacije u troškovima inputa", rekao je Bak za CNBC.

"Imamo dobru strategiju zaštite i imamo stvarno dobru vidljivost cena na tim inputima u 2024", rekla je.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.