Cene lekova koji se najviše koriste padaju do 50 odsto

Izvor: NaDlanu.com, 30.Jul.2014, 23:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cene lekova koji se najviše koriste padaju do 50 odsto

Na novoj listi lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto nalaze se antihipertenzivi, antidepresivi i statini, odnosno oni lekovi koji se najviše prepisuju u praksi

Na novoj listi lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto nalaze se antihipertenzivi, antidepresivi i statini, odnosno oni lekovi koji se najviše prepisuju u praksi.

Republički fond za zdravstveno osiguranje (RFZO) usvojio je novu listu lekova po kojoj su cene medikamenata >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << smanjene za 30 do 50 odsto i prosledio je Ministarstvu zdravlja i Vladi Srbije na usvajanje.

- Na listi su se našli lekovi koji se najviše prepisuju u praksi, odnosno oni koji imaju najviše generičkih paralela. U njih spadaju lekovi iz grupa antihipertenziva (koji se korste za lečenje povišenog krvnog pritiska), antidepresiva i statina (koji se koriste za snižavanje nivoa holesterola i za prevenciju kardio-vaskularnih oboljenja) – kaže za Telegraf doc. dr Janko Samardžić, zamenik direktora sektora za lekove RFZO-a.

Celokupan spisak naći će se na internet stranici RFZO-a tek kad ga odobre Ministarstvo zdravlja i Vlada Srbije.

- Kad određeni proizvođač napravi određen originalni lek, on ga patentira na period od 10 godina. Cena tog leka je veća jer se pored troškova proizvodnje u cenu uračunavaju i troškovi razvoja leka, istraživanjna i načnika – objašnjava dr Samardžić i dodaje da zbog takvih troškova razvoja, cene bioloških lekova koji su jedinstveni, neće biti smanjene.

Po isteku tog roka od 10 godina, pravo na proizvodnju leka imaju sve farmaceutske kompanije s GMP standardom, odnosno one koje imaju sertifikat dobre proizvođačke prakse. U cenu leka tada ulaze samo troškovi proizvodnje, ne i razvoja, zbog čega su jeftiniji.

- Kod nas su do sada farmaceutske kompanije koje su proizvodile kopije, zadržavale iste cene kao i originali. Zato su cene ponekada bile značajno veće – kaže on.

Dr Samardžić naglašava da sniženje cena lekova neće uticati na njihov kvalitet. Mogućnost proizvodnje leka dobijaju samo firme sa sertifikatom dobre proizvođačke prakse, a proizvedeni lekovi prolaze sve potrebne analize i kontrole.

- Ono što je važno reći je da smo za smanjenje cena dobili saglasanost i od svih proizvođača lekova, kako domaćih, tako i stranih – napominje on.

Iz RFZO-a smatraju da je najbolje da nova lista stupi na snagu što ranije, ali će konačnu odluku o tome doneti Vlada Srbije.

izvor: telegraf

Nastavak na NaDlanu.com...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Ovi lekovi će uskoro pojeftiniti 50 odsto!

Izvor: Telegraf.rs, 31.Jul.2014, 00:07

Na novoj listi lekova po kojoj su cene medikamenata smanjene za 30 do 50 odsto nalaze se antihipertenzivi, antidepresivi i statini, odnosno oni lekovi koji se najviše prepisuju u praksi

Nastavak na Telegraf.rs...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.