Novi šok za Amerikance

Izvor: B92, 28.Feb.2024, 20:18

Novi šok za Amerikance

Prema podacima objavljenim u utorak, cene kuća u Sjedinjenim Američkim Državama dostigle su rekordni maksimum u decembru.

Cene su porasle 0,2 odsto u odnosu na prethodni mesec, pokazuju sezonski prilagođeni podaci S&P CoreLogic Case-Shiller, američkog nacionalnog indeksa cena kuća. Time se nastavlja niz od sedam uzastopnih rekorda u 2023. godini, prenosi Investitor.

U poređenju s prošlom godinom, nacionalni kompozitni indeks je takođe bio u porastu, s cenama >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << višim za 5,5 odsto u odnosu na decembar 2022. To je povećanje u odnosu na godišnji rast od 5 odsto u novembru.

Cene na polovini od 20 unutrašnjih tržišta većih centara nadmašile su prethodne rekorde, uključujući Las Vegas, koji je u decembru bilo tržište s najbržim rastom, nakon sezonskih uticaja.

"Cene nekretnina u SAD su se suočile sa značajnim preprekama u četvrtom tromesečju 2023. godine", rekao je Brajan Luk, šef odeljenja robe, realne i digitalne imovine u S&P Dow Jones Indices, u saopštenju.

"Ali, kada se osvrnemo na celu godinu, činilo se da je rastuća plima podigla "sve brodove", imajući u vidu širok efekat u stambenom sektoru SAD-a", rekao je Luk. Cene nekretnina su solidno porasle nakon pada od otprilike sredine 2022. do početka 2023. usled porasta kamatnih stopa i visoke inflacije. Godišnji rast u 2023. nadmašio je prosečni godišnji porast cena kuća u poslednjih 35 godina.

Svih 20 tržišta je prvi put ove godine prijavilo godišnji rast, rekao je Luk, a četiri tržišta su porasla za preko 8 odsto. Čak je i Portland u Oregonu, koji je zabeležio pad od 11 meseci, zabeležio rast u odnosu na prethodnu godinu.

Regionalno gledano, i srednji zapad i severoistok su doživjeli najveću godišnju apresijaciju, sa 6,7 odsto.

"Rastuće cene dobra su vest za vlasnike kuća, pa je ono što je obično najveća komponenta imovine njihovih domaćinstava raste u vrednosti", rekao je Bil Adams, glavni ekonomista Comerica banke.

“Stabilizacija cena kuća, a zatim i povećanje 2023. godine pomogli su Amerikancima da se osećaju bolje u vezi s finansijskom situacijom svojih domaćinstava i povećali poverenje potrošača", rekao je on u izjavi.

Ali, dodao je, ponuda i potražnja stambenih objekata su na veoma čudnoj poziciji.

“Ponuda je ograničena vlasnicima kuća koji su pre mnogo godina zadržali niske stope na hipoteke i poreze, koji bi mogli da prodaju na normalnom tržištu, ali na ovom su po strani", rekao je Adams. “Potražnja je ograničena visokim stopama na hipoteke, kao i visokim cenama koje doprinose ukupnoj teškoj slici pristupačnosti kupovine kuće".

On je rekao da je, s obzirom da su i ponuda i potražnja smanjene, ravnoteža između njih zapravo normalnija nego tokom mahnitog porasta potražnje za stambenim zgradama 2020. i 2021. godine.

Taj balans, zajedno sa snažnom slikom zaposlenosti u privredi, sugeriše da se cene neće mnogo hladiti, ako budu uopšte, ove godine.

“To će verovatno dovesti do daljeg povećanja cena kuća 2024. godine, ali sporije nego 2023. godine”, rekao je.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.