Cene bakra će skočiti više od 75 odsto?

Izvor: B92, 04.Jan.2024, 18:31

Cene bakra će skočiti više od 75 odsto?

Svetske cene bakra bi u naredne dve godine mogle da porastu za više od 75 odsto zbog poremećaja u snabdevanju i veće tražnje za ovim metalom.

Tražnja je podstaknuta rastom interesovanja za obnovljivu energiju, navodi se u izveštaju istraživačke jedinice firme Fič solušns, Biznis monitor internešenel (BMI).

Zelena energetska trazicija i verovatni pad američkog dolara u drugoj polovini 2024. godine povećaće cene bakra, dodaje se u izveštaju, prenosi Si-En-Bi-Si >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << (CNBC).

Analitičari očekuju da će američka centralna banka FED ove godine smanjiti referentne kamatne stope i time oslabiti dolar i posledično omogućiti stranim kupcima da nabavljaju bakar po povoljnijoj ceni.

Na nedavno održanoj konferenciji o klimatskim promenama COP28 više od 60 zemalja podržalo je plan da se utrostruči globalni kapacitet obnovljivih izvora energije do 2030. godine, a analitičari Sitibanke smatraju da je taj scenario "izuzetno optimističan za bakar".

Sitibanka je u svom decembarskom izveštaju navela da će svetska tražnja za bakrom porasti za još 4,2 miliona tona do 2030. godine. Ako se ovaj scenario obistini, cene bakra bi u 2025. godini mogle da porastu na 15.000 dolara po toni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.