Cena svinjetine skočila 70 RSD i još će

Izvor: B92, 22.Apr.2017, 13:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena svinjetine skočila 70 RSD i još će

Cene svinjskog mesa ovih dana ponovo visoko lete, a gde će se zaustaviti, ostaje da vidimo.

Sveže svinjsko meso poskupelo je u novosadskim mesarama između 60 i 70 dinara po kilogramu, pa je kilogram buta, u zavisnosti od prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara.

Suhomesnati svinjski proizvodi nisu poskupeli. Međutim, ukoliko rast svežeg mesa bude potrajao, ni prerađevine neće ostati po starom. Kilogram buta, od prodavaca do prodavaca, koštao od 499 do 539 dinara
>> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << />
Svinjetina nije poskupela jedino u mesarama Industrije mesa "Matijević” iz Novog Sada, ali će i one u ponedeljak svežu svinjetinu prodavati skuplje.

U "Neoplanti” kilogram svinjskog buta košta 539 dinara, mleveno se prodaje za 537, a svinjskiv vrat bez kostiju 699 dinara. U "Neoplantinim” mesarama meso je u protekloj nedelji poskupelo dva-tri puta.

I novosadska mesara "Štrand” svinjetinu prodaje skuplje: svinjski but od pre neki dan košta 540 dinara. "Kamendin” svinjski but nudi za 499 dinara, a po najvama, i danas će u mesarama tog prerađivača svinjetina otići gore, ali mesari ne znaju koliko.

Trgovci kažu da se ne oseća pad prometa zbog više cene, ali da potrošači tek po računima primete da je svinjetina poskupela. Jesti se mora, ali se odavno ne kupuje na kilograme već na komade i grame pa je tako i sada.

Po rečima izvršnog direktor u Trgovinskoj radnji za promet svežeg mesa i mesnih prerađevina "Štrand” Predraga Avramovića, jedini razlog za poskupljenje sveže svinjetine je malo tržište.

“Velika je potražnja za tovnim svinjama a ponuda slaba, čak ni u privatnim oborima kod individualnih seljaka nema svinja – kaže Avramović“.Pre desetak dana kilogram žive vage svinja koštao je od 155 do 160 dinara, a sada cena žive mere je 195 dinara.

I u Industriji mesa "Đurđević” kažu da je poskupljenje svinjetine usledilo samo zbog slabe ponude tovnih svinja, pa je tako u Sremu kilogram žive vage dostigao i 200 dinara.

“Poskupeće i mesne prerađevine čim nestane zaliha mesa za preradu”kaže direktor Industrije mesa "Đurđević” Jovica Grujić. Logično je da posle poskupljenja svežeg mesa poskupe i prerađevine.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.