Cena nafte zadržava sadašnji nivo

Izvor: B92, 30.Maj.2008, 11:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte zadržava sadašnji nivo

Otava -- Barel sirovine nafte će ovog leta vredeti oko 130 dolara, što je na nivou trenutne cene, predviđaju stručnjaci Kanadskog nacionalnog saveta za energetiku.

Kanadski eksperti, u najnovijoj analizi, ukazuju da će se rekordno visoke cene nafte tokom naredna tri-četiri meseca održati zbog tri razloga.

Kao prvo, oni navode da se u toku letnjih meseci uobičajeno beleži skok sezonske tražnje nafte, dok drugi važan uzrok vide u padu kursa dolara, koji >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << služi kao obračunska valuta u svim transakcijama osnovnom energetskom sirovinom.

Treći bitan razlog zbog koga, prema oceni kanadskih stručnjaka, treba očekivati stabilno visoke cene nafte u letnjim mesecima je rizik od izbijanja međunarodnih sukoba koji bi mogli da ugroze uredno snabdevanje tim energentom.

Nekoliko sedmica uoči kalendarskog početka leta, u Kanadi su zabeležene i rekordne cene benzina. To gorivo trenutno košta 1,3 kanadska dolara (0,83 evra), a u sezoni maksimalne tražnje moglo bi dodatno da poskupi, upozoravaju energetski stručnjaci.

Kanadski energetski eksperti upozoravaju i na visoke cene prirodnog gasa, koji je od jeseni minule godine poskupeo za sto odsto, što je izazvalo i skok cena elektroenergije u provincijama Ontario i Alberta, gde postrojenja za dobijanje struje rade na gas.

Mišljenje kanadskih stručnjaka da će nafta i prerađevine od te sirovine i dalje biti veoma skupi deli i većina drugih eksperata širom sveta.

Ekonomisti poznate finansijske grupe "Goldman Saks" predviđaju, na primer, poskupljenje nafte, već tokom naredne godine, na oko 200 dolara po barelu, iako su mnogi znalci prilika još pre manje od godinu dana tvrdili da je takav nivo cena "tečnog zlata" moguće očekvati tek u drugoj polovini naredne decenije.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.