Cena nafte iznad 107 dolara

Izvor: B92, 27.Mar.2008, 19:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena nafte iznad 107 dolara

London -- Nafta je poskupela na više od 107 dolara po barelu, kao posledica eksplozije na naftovodu u blizini iračkog grada Basre.

Nafta je juče naglo poskupela, za oko pet dolara za barel

Cena američke lake nafte za terminsku isporuku u maju je na Njujorškoj robnoj berzi danas porasla na 107,01 dolar za barel, ali je u jednom trenutku tokom trgovanja iznosila i 107,70 dolara, dok je istovremeno cena evropske "brent" nafte na Međunarodnoj berzi petroleja u Londonu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << porasla za 87 centi, na 104,86 dolara za barel.

Sirova nafta, koja je sinoć naglo poskupela za gotovo pet dolara, posle objavljivanja podataka o padu zaliha benzina u SAD, zabeležila je novi rast cene pošto je jutros eksplodirala bomba podmetnuta ispod naftovoda kojim se nafta sa iračkog nalazišta Zubair transportuje za izvoz do južnih terminala.

Neimenovani zvaničnik Južne naftne kompanije, na kojeg se pozvala agencija Blumberg, priznao je da bi eksplozija mogla da rezultuje smanjenjem iračkog izvoza nafte. Ta država je u februaru proizvodila 2,4 miliona barela na dan, a izvozila u proseku 1,93 miliona.

U Basri se nalazi jedna od tri najveće rafinerije u Iraku, Šuaiba, koja ima kapacitet 160 hiljada barela na dan, ali ne radi punim kapacitetom, pa prerađuje samo oko sto hiljada barela dnevno.

Na rast cene nafte je uticalo i jučerašnje objavljivanje nedeljnog izveštaja statističke službe američkog ministarstva energetike (EIA), koji je pokazao da su u protekloj sedmici u SAD pale zalihe benzina, lož ulja i dizela.

Izveštaj je pokazao pad zaliha benzina od 3,3 miliona barela, što je četverostruko više nego što su očekivali analitičari. To je izazvalo zabrinutost, jer je pad počeo baš u vreme kad bi zalihe trebalo da rastu - uoči letnje sezone, kad je tražnja tradicionalno velika.

Pored toga, EIA je saopštila i da su u protekloj sedmici zalihe sirove nafte ostale nepromenjene, dok su analitičari očekivali rast od 1,7 miliona barela.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.