Cena emisija ugljenika će dostići 85 dolara po toni

Izvor: B92, 17.Jan.2024, 23:00

"Cena emisija ugljenika će dostići 85 dolara po toni"

"Cena emisija ugljenika će dostići 85 dolara po toni do 2030. godine", rekla je direktorka Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) Kristalina Georgijeva.

Georgijeva je izjavila danas na Svetskom ekonomskom forumu (WEF) u Davosu da je politička volja ključan obnovljiv resurs u borbi protiv klimatskih promena i da će cena emisija ugljenika porasti na 85 dolara po toni do 2030. godine.

Ona je istakla da su današnje subvencije za fosilna goriva previsoke i da ta sredstava >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << treba da budu uložena u borbu protiv klimatskih promena.

"Nacionalni doprinosi borbi protiv klimatskih promena mogu da padnu na manje od 50 odsto onoga što je predviđeno do 2030. godine, a zadatak MMF-a je da pomogne državama u postizanju tih ciljeva", navela je Georgieva.

Ona je podržala napore predsednika Svetske banke Adžaja Bange koji se kao prethodni govornik obavezao u ime svoje orgnizacije da će ispuniti pet konkretnih ciljeva u borbi protiv klimatskih promena.

Međunarodni monetarni fond je u decembru podigao procenu rasta cena emisija ugljenika do 2030. godine na 85 sa 75 dolara po toni, a Georgijeva je tada izjavila da sadašnja cena emisija iznosi oko 20 dolara po toni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.