Izvor: B92, 17.Apr.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cena društvenih preduzeća za državu

Beograd -- Društveni sektor koštao je državu Srbiju od 2001. do 2006. godine preko osam milijardi evra, kažu nadležni.

Pomoćnik ministra privrede Slavomir Vuletić rekao je da je dug društvenih preduzeća prema državi 2004. godine iznosio četiri milijarde evra. Vuletić je na zajedničkom sastanku Udruženja za trgovinu Privredne komore Srbije i Privredne komore Beograda rekao da je tada bilo odlučeno da se restrukturiraju 74 društvena preduzeća i da im država otpiše >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << dugove.

Od 74 preduzeća, 2004. privatizovano je samo jedno. Nakon što je država otpisala svoje dugove, veći deo tih preduzeća je privatizovan do danas, rekao je Vuletić na skupu u Privrednoj komori Beograda.

Prema njegovim rečima, država Srbija je od 2001. do 2006. godine za socijalni program u društvenim preduzećima izdvojila 270 miliona

evra, za subvencije 400 miliona evra, dok je otpisani dug društvenim preduzećima iznosio gotovo sedam milijardi evra.

Svako dalje "održavanje" društvenih preduzeća koje je, kad se sve sabere, državu koštalo preko osam milijardi evra, kako je naglasio, znači nove troškove.

Privatni sektor, istovremeno, od društvenog potražuje 1,1 milijardu evra.

Vuletić je podsetio da će kapital u društvenom vlasništvu koji ne bude privatizovan do 31. decembra ove godine biti prebačen u nacionalni privatizacioni fond.

Takođe, kako je naveo, mesečno se 30 preduzeća usmerava u stečaj.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.