Čelik u genima- ko je stvarno Bušar

Izvor: B92, 22.Feb.2015, 17:47   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čelik u genima- ko je stvarno Bušar

Džejmsu Bušaru, poznatijem kao Džim, vlasniku "Esmarka” i nesuđenom kupcu "Železare” u Smederevu, posao sa čelikom je što bi se reklo u krvi.

Njegov otac je bio izvršni direktor jedne čeličane u Čikagu, a tu je, kao službenica, radila i njegova majka. I njegov stariji brat Kreg je jedno vreme bio s njim u poslu s čelikom. Zbog svog pedigrea američka štampa piše da su odgajani da postanu velike face.

U istoj "Inland” čeličani u kojoj mu je otac >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << bio direktor počeo je i Džim nakon diplomiranja na Lojola univerzitetu u Čikagu. Kasnije prelazi u "Ju-Es stil”, jednu od velikih, a retkih čeličana u SAD koja je osamdesetih godina prošlog veka, a posle i u drugoj polovini devedesetih, uspela da izbegne bankrot u koji se periodično nalazila američka industrija čelika.

Kada je "Ju-Es stil” 2000. godine kupio slovačku nacionalnu čeličnu industriju u Košicama Džim Bušar je bio deo tima koji je došao da restrukturira čeličanu. U Košicama je radio na mnogim poslovima, a na kraju je bio odgovoran za trgovinu i prodaju sa čak 42 zemlje. Otuda poznaje prilike i u srpskoj "Železari” koju je 2003. godine takođe kupio "Ju-Es stil”. Poslednjih dana ovde se o Bušaru govorilo kao finansijskom direktoru smederevske železare, ali on formalno nikada tu nije bio zaposlen, odnosno nije radio u Srbiji.

Bušar je napustio "Ju-Es stil” 2003. godine kada sa bratom Kregom započinje biznis sa čelikom kupujući više od veka star "Esmark”, odnosno ono što je od stare firme ostalo. Braća nisu ostala dugo u zajedničkom biznisu, tek nekoliko godina, a danas je "Esmark” u većinskom vlasništvu mlađeg Bušara i njegove supruge Kerolajn.

Bušarovi su posao započeli tako što su kupili nekoliko servisnih centara u industriji čelika. Ovi servisni centri su manje poznati van industrije čelika, ali u tom poslu imaju ključnu ulogu. To je isti princip, objašnjavaju upućeni, kao kada trgovac kupi celu šunku pa je prodaje isečenu na šnite. Isto tako servisni centri kupuju čelične namotaje i ravne limove od proizvođača i prodaju ih u manjim "pakovanjima” građevinskim firmama ili proizvođačima opreme za grejanje i klimatizaciju. Rečju, oni su posrednici u trgovini čeličnim proizvodima.

Čini se da je "Esmark” u međuvremenu prerastao i u proizvođača, jer na njihovom sajtu piše da su jedan od vodećih prerađivača i distributera ravno valjanog čelika i američki treći po veličini proizvođač čeličnog belog lima. "Esmark” se ne bavi samo čelikom, već su Bušarovi poslovi prošireni i na istraživanje nafte i gasa, avionsku delatnost, nekretnine, poslovne usluge, tehnologije i sportski menadžment.

Džim Bušar član je mnogih upravnih odbora, pa i u Lojola univerzitetu na kom je diplomirao, a vlasnik je i patenta laganog izolacionog betona, prenosi Politika.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.