Izvor: B92, 28.Mar.2007, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka se poskupljenje struje

Beograd, Zlatibor -- Još se ne zna kada će poskupeti struja u Srbiji, 1. aprila ili 1. juna.

Da li će struja da poskupi 1. juna, do kad je odložena primena novog tarfinog sistema za obračun cene električne energije, ministarstva energetike i trgovine iznela su različite stavove. Dok u Ministarstvu energetike kažu da je korekcija cene struje moguća 1. aprila, u Ministarstvu trgovine navode da se to neće dogoditi pre 1. juna.

U Elektroprivredi Srbije rečeno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << je za B92 da su oni podneli zahtev da struja poskupi 21 odsto.

U EPS-u kažu da su oni još sredinom februara podneli zahtev da računi za struju građana budu veći 15 odsto, odnosno u proseku 21 odsto.

Ta računica urađena je prema postojećoj metodologiji, odnosno nisu ni čekali primenu novog tarifnog sistema.

Novi način obračuna cene struje predviđa da pre nego što Vlada odobri poskupljenje, Agencija za energetiku analizira opravdanost tog povećanja na osnovu troškova EPS-a.

Tumačenja

A nadležna ministarstva različito tumače odlaganje primene novog tarifnog sistema. Kada će se poskupljenje struje dogoditi i za koliko procenata, odlučiće Vlada na predlog EPS-a, kažu u Ministarstvu energetike.

Ministarstvo energetike i rudarstva saopštilo je da Odbor za privredu i finansije Vlade Srbije nije raspravljao niti doneo odluku o odlaganju promena cene električne energije kako su to preneli neki mediji u Srbiji.

Kako se navodi u saopštenju, Odbor je na jučerašnoj sednici prihvatio da se, na predlog Agencije za energetiku, primena novih tarifnih sistema za cenu struje odloži za dva meseca, do 1. juna, ali to odlaganje ne sprečava promenu cene električne energije.

"Kada će se to dogoditi i u kolikom procentu će biti korigovana cena električne energije, odlučiće Vlada Srbije na predlog Upravnog odbora Elektroprivrede Srbije", ističe se u saopštenju.

Sa druge strane, pomoćnik ministra trgovine, turizma i usluga Srđan Srećković smatra da vlada neće dozvoliti da struja od 1. juna poskupi 21 odsto , koliko traži EPS, jer to, kako kaže, nije usklađeno sa predviđenim rastom bruto domaćeg proizvoda i inflacijom od sedam odsto.

"Vlada Srbije je još pre više od mesec dana dala saglasnost na novi tarifni sistem za određenje cene struje, ali je njegova primena odložena do 1. juna i to praktično znači da do tada ne može da bude poskupljenja struje", kazao je on.

Inače, da bi struja poskupela 1. aprila, već na sutrašnjoj sednici Vlade trebalo bi da se donese takva odluka. Detalji na ekonomskim stranicama sajta B92.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.