Izvor: B92, 05.Jun.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Čeka nas argentinski scenario?

Beograd -- Srbiju u sledećim godinama očekuje "podnošenje surovog računa" po metodama koje je MMF sproveo u argentinskoj privredi.

Na to je upozorio vršilac dužnosti direktora beogradskog Instituta ekonomskih nauka Božo Drašković. Prema njegovim rečima, recept Međunarodnog monetarnog fonda, koji se primenjuje na srpsku privredu, neće dugoročno doneti dobre rezultate, već će gurati stanovnike Srbije u siromaštvo.

Sumorne procene

S druge strane, >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << ekonomista Mlađen Kovačević ocenjuje da će Srbija u narednih sedam meseci "teško ispuniti" još jednu obavezu prema Međunarodnom monetarnom fondu, a to je da poveća izvoz za 25 odsto. Kovačević podseća da Srbija mora da ispuni obaveze prema MMF-u kako bi dobila 700 miliona dolara otpisa duga prema Pariskom klubu poverilaca.

Kovačević je na prezentaciji najnovijeg broja "Makroekonomskih analiza i prognoza" beogradskog Instituta ekonomskih nauka, istakao da se srpska privreda kreće "u začaranom krugu" MMF-a, jer je stanovništvo postalo apatično, a obaveze se odlažu za kasnije.

On objašnjava da će spoljni dug, koji sada iznosi 14 milijardi dinara, nastaviti dinamično da raste u narednim godinama, a da će se teret njegove otplate značajnije osetiti već 2007. Prema njegovim rečima, prepreka ostvarenju rasta izvoza je najavljena politika valutnog kursa, koju će početi da primenjuje Ministarstvo finansija Srbije, a koja predviđa značajno manje depresiranje dinara, što će destimulisati izvoznike.

Kovačević je naveo i da ukupan izvoz u prvom kvartalu 2004. nije premašio 300 miliona dolara, zbog čega u poređenju s tim podacima, ovogodišnji izvoz izgleda veliki. Povećanje uvoza za 10 odsto, kao obaveza prema MMF-u, ostvariće se, prema njegovoj oceni, lakše, samom primenom statističke osnovice iz prošle godine, iako ne bi bilo štete ni da uvoz uopšte ne poraste.

Zbog opasnosti da Srbija uz rastuću inflaciju uđe u fazu privredne stagnacije zbog stalnog pada industrijske proizvodnje, Kovačević upozorava da "nema šanse" da se ostvari planirana godišnja stopa rasta od 4,5 odsto.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.