Izvor: B92, 14.Nov.2006, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Cefta i regionalno povezivanje

Beograd -- Predstavnici najznačajnijih kompanija regiona u Beogradu razgovaraju o zajedničkim planovima. Bubalo: Cefta do sredine decembra.

Razgovori se vode na konferenciji Magazina Ekonomist o regionalnom povezivanju, a jedna od tema je sporazum Cefta, o jedinstvenoj zoni slobodne trgovine u jugoistočnoj Evropi. Vlada Srbije je za sada obustavila učešće Srbije u Cefti, uz objašnjenje da time želi da zaštiti domaću duvansku industriju.

Ministar za privredu >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << i privatizaciju Predrag Bubalo izjavio je na otvaranju skupa da u Srbiji postoji puna politička volja da do ekonomskog povezivanja zemalja SFRJ i stvaranja slobodne zone trgovine u jugoistočnoj Evropi dođe što pre jer je to od izuzetnog značaja.

"Ekonomsko povezivanje regiona donosi korist svima, investitorima, nezaposlenima, a i državama, jer nijedna od zemalja SFRJ nije na zavidnom mestu kad je reč o konkurentnosti u svetu", rekao je on.

Ministar ekonomije Crne Gore Branimir Gvozdenović kaže da je regionalno ekonomsko povezivanje neminovnost, ali da je potrebno da se politika što manje meša u ekonomiju.

Prema ranijim najavama, Sporazum o slobodnoj trgovini Cefta trebalo bi da 19. decembra potpišu Srbija, BiH, Crna Gora, Makedonija, Bugarska, Rumunija, Albanija, Moldavija, a u ime Kosova UNMIK. Inače, to je i jedan od važnih koraka ka Evropskoj uniji.

Bubalo: Rešavanje za Ceftu do decembra

Ministar privrede Srbije Predrag Bubalo izjavio je da očekuje da će sva otvorena pitanja u vezi sa potpisivanjem Cefte biti rešena do sredine decembra.

"Srbija neće odustati od svojih zahteva oko uvoza duvanskih proizvoda, ali ni od ulaska u Sporazum o slobodnoj trgovini u jugoistočnoj Evropi", kazao je on na konferenciji Ekonomista.

Uslovi i zahtevi Srbije, istakao je Bubalo, nisu ništa drugačiji od zahteva drugih država, dodavši da Srbija samo želi da se približi zaštiti svojih proizvođača kakvu ima Hrvatska.

Podsetio je da su Srbija i Bosna i Hercegovina, koje jedine nisu parafirale taj sporazum, imale problema sa Hrvatskom.

Delegacija Srbije je prošle sedmice u Briselu ukazala da ne može da parafira usaglašeni sporazum Cefta zato što traži da se liberalizacija tržišta za duvanske proizvode ujednači i zajamči za sve zemlje-potpisnice.

BiH je saopštila da će taj sporazum parafirati samo ako se zadrže više carine za uvoz mleka i mesa na njeno tržište do 2009.

"Cefta treba Srbiji"

Predsednik Privredne komore Srbije Slobodan Milosavljević kaže za B92 da je sporazum Cefta bitan za Srbiju zbog izuzetno visokog spoljnotrgovinskog deficita.

"Taj deficit je bio između 5,5 i šest milijardi dolara godišnje, a Cefta omogućava praktično slobodno trgovanje za 99 odsto proizvoda, bez carina, s tržištima koja su najznačanija za Srbiju, a to su zemlje iz okruženja. Slobodna trgovina je sigurno u interesu srpske privrede", kaže on.

"Treba imati u vidu da je ovo još faza pregovaranja i da treba pokušati u tim pregovorima dobiti što bolji položaj i zaštititi delove srpske privrede, gde god je to moguće", kaže Milosavljević.

"Mislim da je Sporazum potreban Srbiji, ali uz pregovore i pokušaj da Srbiji bude omogućen što bolji položaj za srpsku privredu", kaže on.

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.